:: [ .ib. : "...~ dalam dunia ni mane ade bende yg kekal, kalu hilang, hilanglah... macam mane pun kite sayang... ... ... takkan dtg balik... pandai2lah move on... ...하루하루~..." ] ::

Tuesday, August 11

:: owh peaceFOOL kuantan!!! ::

"Ass salaaa mualai kumm, cekgu!!!"

Huhu entry kali ni ako nak bercerite pasal my peaceFOOL kuantan! hehe... last fortnight balik kuantan tp tak puaslah... sirius tak puas... bestnye balik kuantan lepak2... damai sangat rasenye...

Kebetulan balik hrtu kaklong ade datang skali sebab nak tgk kembar kak aznie... kak aznie bru seminggu bersalin time tu... hehe dapat kembar! 2,2 laki tp tak seiras... sirius lain2... hehe sorg cerah sorg kurg cerah... schomeyl gile!

Ako tak tahu sgt pasal kembar2, mengandung2 ni, tp agaknye kembar tak seiras ni jadi sebab duk kat kantung lain2, kire 2 benihlah kot yg tersenyawa... (yelah tu ib, memandai je....!) haha papepun seronok gile sebab dpt anak sedare kembar, cud never imagine tht b4!

Hehe rezeki kan namenye... ako harap 2, 2 tu sehat... membesar dgn cepat, cume adik je ade mslh kat mate sket... (Ya Allah, bglah kesihatan yg baik dan sejahterakanlah ke atas hidup mereka... AMIN!)

Owh kembali kepade intro tadi tu... haha kan nak bercerite pasal kuantan yg dah 24 tahun ako duduk tu... memg ako asal di kuantan, lahir di hospital besar kuantan dan dibesarkan oleh mak n abah di kampung selamat, satu area gak ngan tanjung apilah... cume sebatang jalan memisahkan... cehh... ako masuk universiti baru ako keluar dari pahang, iaitu ke UKM! hehe... masuk matrik, matrik pahang gak... haha memg jodoh ngan pahang...

Ha, cite pasal ako, adik beradik ako ade 5, ako yg last... kaklong(Rohimi), kakngah(Rohaya), arwah abg chik(Hamdan) n kakpah(Halimatun Nazifah). last but not least, akolah.. hehe. itu keluarga asallah... time ako darjah 3, mak kesayangan telah meninggalkan kami... (Ya Allah, kau golongkanlah Ibu kami di kalangan hamba2Mu yang diredhai dan disayangi.... Berkatilah dan rahmatilah ke atas rohnya...) terima kasih mak sebab jaga adik yg nakal ni...

Lepas tu abah kawen ngan makcho yg merupakan sepupu ke dua pupu mak ntah.. hehe tp yg penting bersaudaralah, ako pun dah lame kenal makcho... so takde masalahla... InsyaAllah kami sayang makcho mcm kami sayang arwah mak jugak... (makcho sangat pandai memasak, seme masakan makcho sangat sedap... owh come on believe me, just look at me dear...) hehe

Cukuplah kot pasal famili... owh ye lupe, makcho ade seorg anak n jadi abg kpd ako n kakpah, abg basri... iaitu ayah kpd si kembar!!

Ok... nak cite pasal ape lagi guys...??

Haa... ape?

Owh eh... em jap pk jap....

Okla cite pasal sekolah okkay?

Huhu, sekolah tadika di tadika kemas Taman Selamat.... tak jauh pun dr umah... Ya Allah, I can’t believe ako dulu sgt manje... sampai abah terpakse tunggu ako time skolah... demmmm ako sungguh malu mengingatkan hakikat itu...

Tapi papepun terima kasih banyak2 abah sebab teman adik n jage adik ye!!! sayang abah banyak2! abah leh teman ako sebab time tu abah dh bersare dah pun... hehe yelah ako ni anak last kan, beza ngan kakpah pun 7 tahun okkay...

Kire kalu nak dibandingkan ngan member2 sebaye, kaklong ako tu kire standard pangkat mak kpd dieorglah... so kaklong skrg pun dh jadi mcm mak kiteorg, jage kiteorg especially utk bantuan time studylah... terima kasih kaklong! ;)

Sekolah rendah pulak kat Sekolah Rendah Kebangsaan Teruntum dari darjah 1 hingga darjah 6.... sekolah ni seblah skolah kakpah je, skolah Methodist Girls School... byk gak kenangan skolah rendah ni... tp sayangnye tak semua abadi kat dlm otak ako ni... ntahla tak banyaklah yg ako igt waktu kecik2 ni... yg ako igt, time darjah satu pun abah kene tunggu ako kat skolah lagi!!! hehe ;)

Sekolah menengah plak kat SABS, Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Abu Bakar... seblah skolah SMART yg agung tu... haha... kat sini ako smpi form 3 je sebab form 4 ako dh masuk MRSM... hehe MRSM MZMS, Muadzam Shah...

Muadzam ni pun ako tak pening sangat sebab makcho ako memg tinggal sini dulu sebelum abah kawen ngan die pun... so selalu je berulang alik kat muadzam a.k.a bandar cowboy!... makcho duk desa anggerik... paling ako suke kat muadzam ni die punye taman kasut... gelungsur yang berbentuk kasut tumit tinggi n boot... hehe... best2..!! ok2, dh out of topic... kan entry pasal kuantan je.... haha

Back to Kuantan, kat SABS kenangan pun byk gak, dh besar sket kan... hehe... yg rapat ngan ako time tu fariz, sabri, syazwan, aizat, emirin, johan, tobey n ramai lagilah... tp skrg masing2 pun dh kerja merata... jarang dh jumpe dak2 kat kuantan ni... even jiran2 pun yg dulu main same2 petang2 dah tak jumpe dh.. adelah sebatang due hidung yg jumpe... hehe..

So skrg kalu balik kuantan pun ako just suke lepak umah ngan sedare mare n kalu nak kuar pun just pegi cari barang n balik terus.... so aktiviti ako banyaknye berlangsung di rumah jela... hehe yg penting ako damai n bahagie di rumah ku!

Kalu kecik2 dulu hobi ako suke main beskal, suke tangkap ikan kat longkang, kat tasek, kat pantai, g main rounders, main rollerblade kat area taman slamat n macam2lah... paling suke tangkap ikanlah... ako tak suke mancing, i prefer tangkap ikan gune sauk n tangan... hehe... tmpt biase longkang depan umah, tasek kat Taman Gelora tu n beberapa tempat lagi alur air... tp kebanyakannye skrg dh jadi longkang konkrit, so ikan pun dh berkurangan... tasik pulak dh bercampur ngan air masin, so byk ikan talapia je.. ikan sepat, puyu, haruan n toman dh kurang dh... *sobs*

Dari sekolah lagi ako sangat suke bela ikan… ako ade byk aquarium. Dari kecik hinggelah sebesar ako! Haha… tp lepas je masuk ukm, kan dah duk jauh n jarang balik… so takdek org nak jagekan… actually since kat mrsm dh pun terbengkalai… haha… tp abah tolonglah jagekan jap… tapi bile dh kat ukm ni, payahlah abah nak kene basuh lak nanti…. Berat woo! Hehe…

Kalu aquarium ako suke bela ikan kap jepun yg keciklah (sebab yg besar tu mahal!) hehe… ako panah ade yg kaler itam n puteh… merah ade gak kot… hehe pastu ikan kecik2 kilat2 yg harge 5 ekor sengget tu… chantek ikan tu walaupun murah… sangat lincah… (betul ke lincah??? Utk ikan???) then ikan emas kecik2 yg org slalu bagi makan flawehon tu… sampai besar gakla ako bela… Siap beli rumpai2 n pokok2 air letak dalam… sangat best… best sehingga ako boleh duk tepi aquarium tu duk tgk ikan je… sungguh tenang!

Pas SPM ke bile ntah ako convert planter box jadi kolam ikan… haha… Sirius ni bersungguh2 siapkan simen… kalah bangle wat kerja…. Tp tulahkan, kalu dh tak bertauliah… bocorlah.. tp ok gak sebab point bocor die kat atas dh.. so air takkan keringlah… just kene tambahla sket2 takut ikan kepanasan… hehe. Skrg ni takyah tambah dh sebab dh byk pokok agaknye akar pokok tu dh tutup lubang.. hehe.. air hujan jelah yg tambahkan… lepas wat kolam ni ako suke beli pokok air kiambanglah, buluh air lah.. macam2… hehe.. sangat chantek… tp skrg ni dh agak kurang terjage sketla… cume kene pastikan ade ikan dalam tu takut nyamuk berenang ke tepian pulak…

Yang penting, saat ako paling gembire adelah bile dapat peluk abah n makcho lepas lame tak balik kuantan…. Hehe… rase sangat lega dan selamat… yg ako rindukan gak saat seme ahli family berkumpul… kaklong n family dari Kuala Terangganu, kakngah n family dr Rompin, kak ni n family n abg basri n family…. Best2!!! Biarlah rumah penuh mcm mane pun tp inilah yg ako inginkan…. Rase taknak tido je… nak borak2… nak pegi pantai carik kepah ke, bagik ke, ape2lah… tak sabar menanti raye mendatang…


P/s: nak apply cutilah dah dekat ramadhan nanti, nak pose kat umah… hehe... gamba ni gambar raye tahu lepas... :: kak fazilah :: noha :: angoh :: ako :: af :: kakpah + daniel :: abglong :: kaklong :: mokcho :: abah :: afiff :: ummamah :: aisyah :: hazeeq :: shafeeq ::

6 comments:

Adian said...

hoho entry berbentuk penulisan memoir nih.. hehe

.ib. said...

hehe... tulah... hidupku di kuantan, walaupun tak seberapa bagi org, tp bagi ako itulah segalenye... wahh!! (ikhlas habes....)

p/s: byk entry blom lagi ni... ikea, perfumes, macam2lah.. hehe ;) still in drafts!

kai@Aegis said...

hahaha...tobey...dalam 7 orang tu, aizat je aku x taw ape citer...

.ib. said...

huhu ako ade hrtu terchat ngan die kat ym... tp time tu die still blaja kat sane lglah... skrg taktaulah.... ko ade jumpe dieorg ke tobey...? johan???

Faris Daniel said...

sebak kpah baca entry awak nih...teringat saat kita kehilangan bonda tercinta..awak kecik lagik..siap tanya napa ak tido lama sgt..adui..sebak sungguh...
ingat lagik abah gi tgu awak kat sekolah..hari2 without fail...kalau tak awak duk jer tepi tingkap..manja sungguh...
bab ikan pon sama..sampai naik pelik kpah..kejap2 beli ikan...kejap2 beli ikan...
mana aquarium tu ah....
mmg best balik umah sendrik...damai giler.....

.ib. said...

:: kecik yang belum mengerti erti kehilangan... skrg ni bru terase... tp takpelah, kite kene redha + i will try to be a better person as mak hope i wud be... [terima kaseh mak byk2! n adik mintak maaf kalu tak dapt jadik yg terbaik...]

:: tulah.. adeh. naseb baeklah abah dah pencen kan time tu... hehe... sayang sangat abah... ;)

:: ikan owh ikan... tulah duk kat ngan kampung nelayan kan... mestilah suke ikan tp yg pelik bukan ikan laut.. ikan sungei... hehe... sumpah sampai sekarang sangat suke n rindu giler nak g tangkap ikan... but no more tepi2 longkanglah... besar ni malu sketlah... haha

Blog Widget by LinkWithin