:: [ .ib. : "...~ dalam dunia ni mane ade bende yg kekal, kalu hilang, hilanglah... macam mane pun kite sayang... ... ... takkan dtg balik... pandai2lah move on... ...하루하루~..." ] ::

Monday, February 1

:: Review: AVATAR ::

huuuuuu ahhhhh~!!!


"... sooner or later though, you always have to wake up..."











tup tap tup tap dah sebulan lebih dah pun cite AVATAR ni ditayangkan kat wayang. but still the seats for 2D n even 3D are selling fast n always sold out. omaigod. its a phenomenon. daring enuf to say that huh?!! hell ya, i watched AVATAR for 7 times!!! crazy enuf to be the Na'vi now. haha. to be specific, the Omaticaya people.

i have been planning to write a review about this muvee so much after i watched the first show, but then... i dunno. there are so much thing to write, to speak, to feel, to share about AVATAR. frankly speaking, this is the best movie i ever watched in my life. seriously, im crazy about it. im crazy about Pandora n the Na'vi. well thanks to the director, James Cameron. they even won the awards for best film n best director on Globe Awards if im not mistaken. glad tht i have thrown away sum persuasive n influensive words for friends, family n others to have them get up n watch AVATAR. haha. among the 7, i watched with frens for 4 times. haha.










*Neytiri when first met Jake










*Jake got stiffed by the Seed of the Sacred Tree

first tgk of course igt nk tgk premier ngan adian seme on the 17th Dec tp ade hal pulak. so since i was at Kuantan for the weekn, i planned to bring out my nephews n nieces to watch AVATAR at GSC East Coast Mall. thank god sbb GSC tu baru, so takdeklah rase teruk sgt kan. haha. bad i am, huh? the next day, i bot the ticket for the 3D show, lucky too it was a new GSC which actually did provides the 3D show. huhu. so yg 3D tu ako tgk sorg jelah... wow, daym gud! it was like u were there at Pandora. feel them, hear them, be with them... and then, the next trips to Pandora dgn ardents time wedding kemal kat alamanda. pastu dgn opesmate garis kat Cathay Cineplex, Cineleisure. haha. lagi lepas tu dgn badiu n fariz kat Pavilion KL. hmmm, next show dgn adian, gedix n junior ardents kat Midvalley utk 3D punye show. wow! n the last show. today (31st Jan 10)! yes, just now... haha. 3D show at GSC One Utama. saje bagi peluang kat diri sendiri utk tgk 3D show meby for the last time utk show AVATAR ni kan, lepas ni rasenye takkan ade dah. tgk DVD or BRay jelah kan. hehe. tak tahulah kot ade yg nanti buat 3D show dlm btk dvd lak ke. haha. wish for tht!

so, since i watched the show tadi, baik ako terus je buat review kan.

well, i wud say in a sentence yg cerite ni sgt best, the best ever... sgt worth waiting, worth paying, worth queuing, worth crying, worth liking, worth to be remembered n worth everything. yea, tht gud for me. at least for me. there is no obligation for others to be in the same shoe as me. its personal. i heard lot of negatives. but its okkay, tak semue org boleh suke setiap bende kan. ade yg logik sgt macam kayu, ade yg real sgt kononnye sampai tak suke cite2 fantasy. well its fantasy in reality i wud say. give yourself a break, bukannye kene percaye semue bende pun kan. just, well u know give yourself times to not be real sumtimes. chill jelah. tgk n layan. tp kalu taknak, takpe je. aiman tak kesah. yg ruginye bukan ako. untung woo gi tgk AVATAR 7 kali!!! come onlah, cite ni ako rase cite fantasy paling real pernah org buat! sumpah sungguh real.










*The Polyphemus, view from Pandora

haha, baek ako mulekan review sekarang. melalut2 pulak. haha. cite AVATAR ni berlatarbelakangkan timeline pada tahun 2154. memg dunia habes maju time tu sampai bumi pun nk hancur dah. hehe. n tempat pulak kat Pandora iaitu sebuah bulan antara beberapa bijik bulan yg mengelilingi sebuah giant gas planat, Polyphemus. huhu. jaraknye lebih kurang hampir 5 tahun cahaya kalu nk g sane. amek ko, igt senang2 nak g sane. tp ako nak sgt! haha. (macam budak2 tol ib nih!) cite pasal sorang marine yg handicap, Jake yg berpeluang menggantikan mission abg die, Tommy iaitu sorg saintis yg keje kat Pandoralah as the Avatar driver... si Tommy tu mati kene tembak sebelum sempat gerak ke Pandora (gerak? macamlah Pandora tu belakang umah je...) so bermulelah perjalanan Jake kat Pandora tu without any training n knowledge. pegi bodo je. Mission dieorg sebenarnye kat sane nak lombong Unobtanium yg sgt mahal n bergune utk teknologi kat bumi. n far from tht, they actually want to own Pandora. tp tak semue yg jahat mcm tu, ade yg betul2 suke ngan Pandora ni, Dr. Grace.











actually ako ade terbeli sebuah field guide or a.k.a the Survival Guide utk Avatar ni, konon2 how to survive on Pandoralah, segale mak nenek info ade dalam tu. ala, mcm field guide yg Sir Arthur Spiderwick buat pasal magical world dlm chronicles die tu. haha. kire mcm buku rujukanlah, so to speak (eh?). dlm buku tu ade semue info n gambar2 die seme dlm btk sketch... bukan 3D mcm dlm muvee. ade satu ayat yg Dr. Grace tu tulis dlm buku tu, "There are many dangers on pandora, and one of the subtlest is that you may come to love it too much.". daym, shes so right! i am in great danger! haha. pastu ako ade gak terjumpe skrip cite Avatar ni kat tenet, ayip yg carikan. hehe. tp rasenye itu skrip asal die. sbb mule die still kat bumi. byk yg kene potong. even ending pun lain. agaknye nk buat yg 2nd kot. meby another 10 years. haha. takpe i tunggu, kalu umur panjang. hehe.


"There are many dangers on pandora, and one of the subtlest is that you may come to love it too much."

so, bile dah sampai Pandora, Jake kenelah drive Avatar Tommy yg didevelop menggunekan gene yg same, so kire compatiblelah dgn Jake kan, dah Kembar. identical. paling excited mestilah time dieorg dah masuk Avatar mule2 skali tu. kat lab. sirius kagum mule2 ako tgk Avatar tu. Jake lagilah kan, boleh jalan semule. mestilah happi giler. time Jake lari mule2 tu kat compound lab tu, ako nampak die mcm monyet yg Sun Wukong tu. sejibik, cume kaler biru je. haha. org Na'vi ni, in blue, striped tiger-like skin, talled as twice ours, got 2 tails, one is the normal tail at the butt n another 'tail' from the head (like hair) the one i wud call USB for them, well yes they use it to make the bond n connections. n geswat? they r all slim!!! mane taknye kalu dh tiap2 hari berlari n memanjat kan. haha. pastu ade tulang yg reinforced dgn natural karbon ape jadah tahla. hehe. so kuatlah. durable. hehe.











tour pertama jake dgn Dr. Grace utk amek sample, n on the first daylah die dh ditimpa masalah. haha. nak wat camana. hes an explorer. curious. Helicoradium Spirale. haha. itulah name pokok yg bentuk spiral gulung2 yg bile sentuh terus kuncup tu. haha. mcm pokok semalu. tp yg ni gulung2. besar pulak tu. dr first time ako tgk smpilah ke 6, mesti ade org yg terkejut bile bende tu kuncup. haha. ako gelak jelah. hehe. owh, masalah si Jake td tu bile seekor Thanator kejar die. huhu. terus hilang dlm hutan. so dr situlah bru die jumpe ngan Neytiri, anak ketua puak Omaticaya. Omaticaya ni duk kat pokok besar gile name Hometree. yg kebetulan duk atas kawasan paling kaya dgn unobtanium, menjadikan die sasaran alien iaitu manusia. yg bestnye pasal hutan kat Pandora ni, semuenye akan glow in the dark atau bioluminescence pada waktu malam. just imagine semue pokok2 bercahaya glow in the dark pada waktu malam, memg takyah gune lampu. pastu rumput die, glow bile kene pijak means bile ade tekananlah. haha. brilliant isnt it? tak pernah terpikir pulak ako semue tu. walaupun kaler2 die striking, tp sgtlah chantek pade waktu malam okkay.










*Helicoradium Spirale




















*Bioluminescence

so, lepas jumpe Neytiri tulah bru jake kenal ngan puak tu. Ade Eytucan the clan leader, n mak kpd Neytiri jadi Tsahik, spirit leader. paling takleh bla name si Tsutey. haha. kalu kat terengganu ke kelantan ke, 'sute' means sebutir atau sebijik. haha. klaka2. byknye ako nk cite dalam review ni. byk sgt bende best. kalu binatang pulak paling ako suke Fan Lizard yg ala2 sumpah2 tp kaler hijau gelap pepel2 sket... bile rase terancam Fan Lizard ni akan terbang n sayap die berpusing2 mcm ufo... tp ako tgk mcm pening sketlah binatang ni, mcm memeningkan diri haha. tp sgt chantek okkay. haha. pokok pulak mestilah pokok suci yg paling best. pokok nilah yg jadi harddisc. hehe. pokok ni yg simpan semue data2 moyang2 die n Na'vi ni boleh axcess gune usb dieorglah... pokok suci ni memg chantek gile. sacred. pure. owh lagi satu bnde yg ako suke. ikran! mcm burung tp besar. sgt ganas tp bile dh connect usb maka baeklah die. n setie dgn sorg je hunter. nak tangkap ikran ni, kenelah naik or shud be daki Iknimaya atau the Hallelujah mountains. iaitu the legendary floating mountains of Pandora. ako pun tak reti nk explain mcm mane tp berkenaan dgn flux vortex n graviti Pandora jugaklah sbb Pandora kan bulan, so graviti lebih rendah dr planet2 lain.










*The Fan Lizard




















*The Tree of Soul


















 *gamba ni takdek dlm muvee yg tayang kat malaysia, i believe it has been censored... hehe

uhhh sgt byk nk cerite tp mase tidak mengizinkan. ako capture jelah gamba2 bende2 yg ako suke dlm AVATAR ni k. hehe. tgklah keindahannya. hehe. ini dr pandangan mate akolah. owh ye, pilihan pelakon memg best, hero n heroin yg penuh feeling, lagendary Dr. Grace dr muvee alien... semue bestlah. memg hidup karekter yg digenerate dlm 3D tu, kalu tak disebabkan pelakon berskill, mesti tak jadi watak tu. n of course rendererlah memainkan peranan. memg terbaeklah! ako tgk the making pun dh kagum2 dh. sirius rupenye mereka berlakon dlm studio je. yg lain2 semue cgi. sumpah kagum. tgk sajelah equipments yg dipakai. huhu, itupun makan tahun nak buat tau. haha. tp pulangan berbaloi. worth waiting~ lagu2 n soundtrack pun superb, thanks to James Horner, track paling ako suke track Climbing Up Iknimaya - the Path to Heaven... huhu. memg best. n satu lagi lagu nyanyian Leona Lewis tajuk I See You. best2. I See You pulak menjadi kata2 di status facebuk budak2 yg dh tgk AVATAR ni. takpun status ym. ape2 jelah.















*Hallelujah Mountains










*Riding Ikran... 











I See You....


p/s: entry ni byk sgt spoiler, ako brani letak sbb dh lame kan, ramai yg mesti dh tgk. n kepade yg taknak tgk n belum tgk tu, insaflah, pegilah tengok... hehe (matilah!)

38 comments:

akimizaru said...

salam
dasyat sungguh reviu on avatar muvi ko ni..even ko da tgk smp 7 kali..aku tgk skali jer..hahaha...
well,reviu ko psl muvi ni agak detail..tp lagi interesting kalo ko leh relatekan ngn dunia sbnar skng...aku tgk skali tp aku cube pk real world...bg aku cter avatar ni,secare overall nk btau btape indah dan perfect dunia dlm '2nd life'....situasi same kt dunia kte skng...'2nd life' kte bkn Pandora, tp Internet...spanjang mase nk akses dlm facebook,myspace,blogs mrupakan 'Pandora' kte...kte rase indah ble ade dpan PC/Laptop..sntiasa nk 'masuk' dan 'ketagih' dlm rangkaian2 virtual ni...tu ape yg aku rase la...skadar berkongsi...good work utk ko :)

.ib. said...

salam bro akim~
hehe. thanks sbb sudi komen2 k. hehe. ako bersemangat lebih sket utk avatar ni sbb memg ako suke cite2 macam ni. cite2 merapu n fantasy. tapi bg ako avatar ni taklah merapu sgt. byk logiknye. setiap fakta mengenai semuenye ade. walaupun fakta itu hanya rekaan. tp rekaan berasaskan sumting. mesti ade reason die knape mcm tu, knape mcm ni.

compare to real world? huhu. ade gak ako dgr org ckp yg cite ni ade kene mengene dgn perang. even dr. M cakap pasal holocaust, ke? ako tak sure cite die. tp pasal perang jugaklah yg dh berlaku dulu2. memg ade benarnye. n bagi ako kite sendiri bebas utk pikir utk interprete ape di mate kite. pandai2lah kan pikir. baik ke. buruk ke. semuenye ade dlm realiti hidup kite. ako buat review yg baik sbb ako suke cite ni. hehe. org yg tak suke mestilah lain review die kan. hehe.

i am a fan of AVATAR....
ini sirius. hehe~

thk ye bro~ ;)

nursarah said...

aku dah tengok avatar pada minggu ke dua tayangan. masa nengok citer ni rasa macam WOW! hebatnyer! actually i'm curious hasil tangan Cameroon after Titanic, thats y I tengok Avatar ni.. tapi bile dah tengok, rasa macam, sememangnya Cameroon pengarah terbaek lah!

.ib. said...

yup... mule2 tgk trailer pun mcm alamak tak sabarnye, bile nak kluar ni... huhu. naseb tak kluar trailer 5 tahun dulu kan, matilah menunggu. hehe. actually ako xpernah tgk cite wayang ni lebih sekali except for transformers (sbb teman kawan) n inilah yg pertama.. huhu. sungguh teruja~ hehe.

yuppa, terbaeklah~!!! ;)

skali buat filem, amek kau... kualiti bukan kuantiti mcm filem kat mesia ni, pastu org takgi tgk kate tak supportlah apelah... adeh. kalu best, mesti org pegi tgk kot... takyah risau2...

Ai Adachi said...

dah 7 kali ke?
lin baru tgk smpai 4 kali jer
xpelh bukan kuantiti jd ukuran yg penting kualiti.

Adian said...

haha akhirnya ada jugak review. bes2... membeli tiket tengok avatar sama cam pergi sebuah theme park. mmg xpuas pergi sekali kene beberapa kali untuk naik sume ride dia. yg paling kagum sbb every detail dia explainable (kalau baca explanation jim cameron kat internet), sbb apa kulit navi warna biru, sebab apa mountain dia boleh terapung, dsb. seolah2 dunia tu memang wujud betul2.. bukan sekadar fantasy for the sake of fantasy. paling best, avatar 2 dh start sign2 kontrak dah. wawaweewa xsaba!

.ib. said...

hai lin~
hehe, lin tgk 4 kali? wah superb... tak sangka. so ape review lin? kasiklah komen sket. tp ib setuju, kualiti lagi bagus dr kuantiti, bru puas hati... dr byk2 tp tak berkenan di hati... hehe. thx~

.ib. said...

adian~

wah, adian... sirius ke ade yg no 2??? arghhh tak sabarnye... tp alamatnye makan tahunlah kan. tp akan kutunggu, tgk same anak2 pulak. hehe. tak kesah sbb worth waiting... hehe.

aah betul, kan best kalu ade theme park tour on Pandora. hehe. mesti best terutamanye waktu malam, bioluminescence... hehe. bahase pasar, glow in the dark...

yup, mcm ako ckp, yg buku survival guide yg ako beli tu, memg semue fakta ade utk setiap bende yg ade kat Pandora tu. each owns its explaination... no wonderlah boleh berjaye... setiap bende yg walaupun dlm scene ade sikit sgt sampai tak nmpk sgt pun ade die punye keterangan... huhu..

tp kan adian, buku The Na'vi yg die tunjuk dlm muvee tu memg ade ke? ade lagi satu yg ako jumpe, buku graphic, Avatar Arts kot... kaler biru hardcover... ;)

NaiMa said...

ooh..ok,ada big fan avatar kt sini.
sudah 7 kali kamo tgk?
superb...!!
saya pn dah tgk 0 kali
haha..
review saya: cite ni sgt bgs,kan2!!

p/s:
en.ib, sy sgt jeles dgn kamo krn ada masa yg byk utk tonton avatar buat kali ke-7.tlg ajk sya skali kalu mau tonton buat kali ke-8 ya!!

.ib. said...

naima~

big fan, huh? too obvious ye? igt nk discreet2 je. hahah! tak mampu, terlalu suke...

huhu... nak kene babab ni tak pegi tgk lagi... huhu. masih ade diwayang, silelah... sye dh cukup dh 7 kali... hehe..

yup, cite ni sgt terbagus!!!

p/s: mase utk berjimba mestilah sentiase ade... hehe ;)

sYukCurZ said...

they teach us how to be more human..

.ib. said...

yuppa syuk~
exactly... to remind us how 'human' we were before tht... n also to remind us that we were actually aliens on Pandora...

thx syuk~

mello said...

satu je aku bleh ckp, aku nk tgk sngt avatar!! siyes teruja bce review ko neh.. aritu aku dlm dilema nk tgk avatar ke sherlock holmes.. last2aku tgk sherlock holmes.. hehehehehehee

.ib. said...

bro mello~
thx~

hehe... blom tgk rupenye... habeslah spoiler. tp tak tunjuk spoiler nanti takmo tgk... hehe. haha, berjaye gakla kan ako hasut suh g tgk... kawan2 ako ramai yg ako ajak tgk n semue pun suke. hehe. sirius bro, cite ni sgt best, lain dr yg lain, rendering memg superb, real habes... tak caye kalu tgk the making die...

rugi bro kalu tak tgk, pastu experience skali 3D punye show... kompem puas hati, yg 3D tu skali ni je ade kan.. hehe...

sherlock holmes? itu juge memg best~ tp 2 ni takleh nk compare sbb satu real satu fantasy, tp avatar ni fantasy dlm realiti...

shu2, bro mello, g tgk cepat... masih ade kat wayang~ ;)

BULLET said...

bullet kalau tengok citer camni mule la nak pening, muntah, cirit birit sume...sebab xminat sangat...kalau citer lord of the ring ok la jugak kan

+++uchi+++ said...

peh!!! kt sekali pun lum g tgk lagi!! lum berkesempatan nk g tgk lagi..mmg ramai yang kata cinie agak best!! maybe weekend nie nk g tgk lah!!

.ib. said...

bro bullet~

hehe. pening ye. haha. lord of the ring? same je bullet mcm avatar ni. bukan katun ke ngarut2 ape. die 3D n rendering real punye... rugi bullet tak tgk. ape salahnye bg try tgk... hehe. skali je. nk buat cite ni 5 tahun kot. huhu. ako brani kate, mesti bullet suke punye.

its different.

hehe ;)

.ib. said...

uchi-san~

hehe. weekn ni? takpe ade lagi. tp td tgk gsc yg ade dlm schedule yg 3D je. meby blom bukak yg biase utk tempahan. tp dun worry mesti ade laginye. takdek yg biase, go for the 3D onelah, best~ hehe. (hai IB dh suke memglah cakap best!!!) hahaha. memg best pun okkay!!!

uchi, shu2 g tgk... ;) kompem xnyesal... ;)

eis said...

dengki tau org boleh pi panggung wayang nih :D

.ib. said...

hehe...

eis~

kakak sye pun ckp camtu, sejak ade anak kecik ni memg makan hati jelah kan nk tgk wayang... hehe. tp kalu ade nanny ape salahnye tgglkan sejam due ajak hasben date kan...

hehe...

so blom tgk la ni? ;)

Naff said...

wahhh AVATAR..memang syokkkkkk eh... cantik dunia avatar tu!!!! kalo kita tu macam dunia bunian ..ye ker? heeeeee

.ib. said...

hi naff~~

naff ni dh tgk blom ni? hehe... dunia bunian? hmmm sye tak tahulah mcm mane dunia bunian tu... meby yes. meby no. tp bagi sye Pandora tu memg real habes. bukan mengarut yg merapu giler2... semuenye ade penjelasan. ade sebab kenape setiap bende kat Pandora tu mcm tu...

thts y i really like AVATAR...

kalu blom tgk, g tgk cepat tau... ;)

miz_keLip2 said...

he..k..nk start commnt ni..
mov avatar ni mmg amat besh...mmg dasat la imgnsi dorg ms wat mov ni..mmg ptot dpt award ritu..(^^)

.ib. said...

hi miss kelip2~

thx for the comment... hehe. kan2... kreatif in ways... byk bende yg tak pernah terpikir. n dieorg bukan stakat main buat je suke2... ade kajian n research...

hehe... tak sabarnye nk tggu sekuel... ;)

hudadida said...

mau tengokkkkkk!!!

.ib. said...

hudadida~

omaigod. cepat pegi tgk~
shu2...

;) takkan nyesal. tak tgk nanti yg nyesal...

hudadida said...

omaigod! suda tengokkk!
superb dude~
bnyk sgt bende yg unpredictable..
sangat3 suke avatar..

p/s : mmg x nyesal tgk.. =D~

.ib. said...

hudadida~

hehe... kan... kan...
sungguh superb~ bende2 dlm tu sume best... sgt lain... sgt2 suke jugak~

p/s: kpd org2 yg ego takmau tgk, tunggulah sesalanmu... hahah~ *jgn marah ye, saje provok suh g tgk... ;)*

Nurulhuda said...

cte ni best....memang berbaloi tengok banyak kali kan hib..hehehe~

.ib. said...

yuppa hud2~

cite ni sgt2 terbesteslah... terbaek... sungguh tak menyesal g tgk byk2 kali... selagi tak kluar dvd original memg rase nak pegi tgk wayang je sentiase... hehe... tp skrg dh ade DVDScr yg boleh didonlot... hehe... kualiti not bad utk screener... wah layankan lagi...

dan lagi... lagi...

dan lagi...

lagi...

hehe~ ;)

I See You... ;)

hudadida said...

i see you too..ahaks!

.ib. said...

hah, yg blom tgk mesti taktahu ape I See You tu... hehe... gelak same mereka... hehe... ;)

hudadida said...

ahhaha..tau xpe..
i see you lah~ =P muahaha

.ib. said...

tetibe teringin plak belajar bahase na'vi ni... hahah~

"mawey na'vi ya mawey...."

huhu...

zamfadliez said...

peh,cayala bro..lu citer dari a smpaai z citer,smpai gua rase kalo gua xtengok lag gua da phm da citer nyer..hhehe..anyway,smpai bkali2 tuh ko tgk,mmg ko nie pminat giler la..caya la beb,tapi duit tuh jengok2 gak..hahah...adioos...~!

.ib. said...

bro zam~

so ko blom tgk la ni? adeh... bawak2 lah pegi bro... skrg ade lg kot yg 3D show tp at certain cinemas jela... Pavi ke... hmmm... haha. baek punye review kan... hehe. sirius sumpah ako memg minat giler ngan citer ni. dh brp ramai ako hasut. n seme kate best~ hehe.

duet owh duet~

fievelski said...

ayo. brapa bulan tiada berupdate?

fievelski said...

haha.entah, ada beberapa perkara dalam alice yg buat aku rasa sungguh ter-annoyed.

Blog Widget by LinkWithin