:: [ .ib. : "...~ dalam dunia ni mane ade bende yg kekal, kalu hilang, hilanglah... macam mane pun kite sayang... ... ... takkan dtg balik... pandai2lah move on... ...하루하루~..." ] ::

Monday, September 28

:: i'm finally ONLINE!!! ::


: i'm finally ONLINE! :




just got back from kuantan pagi tadi (ok, pagi ahad....). naik bas kol 1am sampai dlm kol 5am. mule2 ingat nak tunggu je train kol 6am. tp bas pulak sampai awal td. adeh malasnye nak tunggu sampai kol 6am. tak tahu nak buat ape. sunyi. sepi. ngantuk. rindu katil tanpa kaki. rindu internet.

seperti biase turun aje bas ramailah abg2 n pakcek2 teksi tny nak teksi x. ako geleng. knape ako geleng eh? em. nak pk jap. naik teksi rm30. tunggu train rm1 dr pasar seni ke kl sentral. kl sentral ke dato' harun rm1.20. wah sungguh murah. tp hatiku tidak begitu bermurah rasenye skrg ni... haha. murah hati nak g bayar tambang teksi pulak adelah. hehe.

so naik teksi ankel india ni. ntah knape die lalu federal n masuk jln gasing. seingat ako seblm ni pnah naik teksi, abg tu lalu new pantai xpressway.npe hehe meby taknak byr tol kot. ntah. tak kesahlah, jgn naikkan tambang ako sudah.

lengang. gelap. sejuk. silau kadang2 menjengah. diselang seli laguan berbahasa tamil secara slow melalui telinga. mate makin mengantuk. perasaan malas. sbb dah nak mula kerja. naseb baik hari ni ade sehari lagi utk rehat. aih.

sampai. kelihatan pakgad melakukan tugasnya. angkat tangan. senyum. lif terase begitu lambat mendaki tingkat sembilan. membuka 3 jenis kunci di pintu. kelihatan af terbungkang di ruang tamu. ok apahal tetibe ako jadi saterawan nih. hehe. saje nak test bakat. haha.

terus ke bilik tak sabar2 nak on pc nih. nak online. hehe. yeah finally, im online. senyum panjang. blog. facebook. ym. jiwangtorrent. cariforum. hehe. igt nak terus donlot blogger boy episode 17 + 18 tp still xup lagi. agaknye bro tu still cuti raye... hehe... cant wait sbb i missed the 18th!

so memandangkan dh nak subuh, tunggu jelah jap. pas subuh terus senyap tdo. sampai tengah hari. niat nak wat entry blog terus tp mcm xlarat plak. yelahkan, byk kot nak tulih ni... haha. since perjalanan balik dari opes ke kampung yg penuh menduga dan menyejukkan hingga ke tulang lantas menyebabkan gegaran kecil di badan (okkay ib, too elaborated! keep sum to urself...) hehe.



p/s: ......i do miss sumone... *sigh*

Wednesday, September 16

:: Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin... ::


Di pagi hari rabu yang kurasakan indah ni, ako nak amek kesempatan ni untuk sampaikan salam lebaran dari ako kepada kaum keluarga di Kuantan, di Terengganu, di KL ni, di Rompin, dan di mana jugaklah anda berada sekarang ni. Kepada kawan2, xbatchmates, xschoolmates, xmrsmmates, xmatrixmates dan semua lagi x2... haha... Slamat hari raye jugak. Ku susun sepuluh jari mohon ampun dan maaf andai terkasar bahase n tercelupar ke. Terguris hati ke. Mintak maaf banyak2 ye... Kpd yg sudi bace blog ako ni, terima kaseh byk2 jugak, selamat menyambut hari raye yg mulie nanti...


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

MAAF ZAHIR & BATIN

Jumpe lagi lepas raye....!!!
Dengan kueh raye yg best okkay!
+ duet raye.... hehe

Main mercun elok2....








"...Ib has gone OFFLINE..."  .actually has gone back to Kuantan. Hehe.

p/s: balik kampung malam ni. jumpe lagi lepas raye. kat kampung takleh online... ;)

:: Buka Puasa Garis + AJC @Kota Permai ::

"...berjaye jugak ako sampai awal hari ni..."




"...adeh ngantuk gilerrr... adoyai... ape nak buat ni...?"




"... ngantuknyer.... g tdo japlah...."




"....alamak takleh wat kejelah... ngantuknye..."




"....akak, nak pegi kol brape ni....?" Jam baru menunjukkan jarum pendeknye di angka 11.




"....akak, jam tak nak g sane...?"




hehe.




Semalam garis n ajc ade buat makan2 buke puase utk staff kat Kota Permai Golf & Country Club.... Disebabkan agak jauh lokasinye n pastu macam jam giler kan nak g sane... ramai jugak yg tak menghadiri majlis ni.... tp ako? mestilah pegi... hehe... tak kirelah tumpang sape pun... haha. So td izad dh volunteer nak bawak kete kak amal nak pegi sane. Sbb kak amak kurang rajen nak bawak tgh2 jam... hehe... So tumpanglah sekaki...

Tapi dh petang mcm tu si izad pi amek kete die. Pastu kate bawak kete die jelah... lagipun kami bertiga je... Muatnye... ako sorang duk blakang... hehe. Jam 5.30 kami gerak. Adoyai. Jammed. Cramped. Sardined. Gerak, gerak.... depan opes pun dh start jam okkay.. tp gerak jelah kan. then masuk federal yg femes dgn jam menempat die tu... haha... masuk subang jaya. Jammed. Gerak lagi... Masuk KESAS. Ok. Lengang sket. n kami sampai di Kota Permai jam 7.00pm... naseb baik sempat. Kire Macam sampai amek2 makanan tunggu sekejap je la pastu terus berbuke. Ok ape... hehe...

Makanan oklah bagi ako. Ade sushi. Tp tak best langsung sushinye. Hikhik. yg best kepak ayam panggang. ABC manes plak. Spagetti marinana perghh mabeles! Air tembikai best. Air soya biase. Air laici manes macam kordial. Lupe tambah air kot. Haha...



Chantek gak kawasan ni. Actually design garis. So boss pun jd member n treat us here so tht we can look aroundlah. Paling tak tahan tgk swimming pool die... pergh ape lagilah yg ku harapkan di bulan puase ni bile melihat air swimming pool yang biru tampak sungguh segar dan sejuk itu...? haha.



Balik.


p/s: next year mane lak eh...?

:: "...kuih tat awak dah sampai..." ::



Suatu hari aku menerima satu khidmat pesanan ringkas (sms). "...kuih tat awak dah sampai...". Senyum. Titik. Habis entry.

:: Secret Recipe ::



Pada hari isnin yang lalu...


Tiba2 org seme balik rumah...


Meby ade hal kot... hatiku berkate...


Em...


Yelah tu...


So kami yg tinggal utk berbuke di opes ni pun taktau nak kemane... McD ke? KFC ke? Macam baru makan lagi... adeh... mamak meby? "....mamak yg harge teh o ais laici rm3.50 tu...???" no way.... <------- ceh ko jugak yg order wpun dh tahu harge mcm tu...


N Finally kami ke secret recipe... dh kat kol 7 dh baru gerak... n dun have to worry pun sbb takdek org pun yg berbuke kat sane... just dis one kapel yg ade... haha... mule2 puase dulu dh ade org ajak sebenarnye buke kat secret... tp mcm seme pun malas lagi... yelah mulut tgh nak makan lauk2 kat bazaar... tp skrg lame kelamaan duk mengadap lauk bazaar yg same je takleh bla lah... tak habes2 ako duk makan buntut ayam tu! haha....



Dah tak lame dh nak balik kampung... so buke skrg dh tak brp kesah dh makan ape... yg penting... raye yuhuuuu! Rabu malam ni dah nak balik tp tak sempat lagi nak g beli baju ke, sluar ke... em... kat kuantan jelah... meby cari jeans je kot....



p/s: slamat berbuke... ;)

Tuesday, September 15

:: Review: Tahajjud Cinta ::

:: TAHAJJUD CINTA ::



Kulit Albem: Sangat chantek... nampak lebih natural berbanding cover2 albem yg sebelum ni... lentera timur lebih byk menggunakan grafik... tp Tahajjud Cinta kali ni lebih natural cume bermain dgn editing color n as well as the angle (gud job for the photographer...) gamba pokok sebatang di tengah2 padang simbolik kepada sesuatu ako rase... itu yg cube siti sampaikan... Tulisan Tahajjud Cinta yg berwarne turquiose cukup bermakna sekali.... sangat sesuai dgn konsep kerohanian kali ni... (lagipun tu kan kaler feveret tokti.. hehe)

Booklet Lirik: Cover booklet biase. Tp masuk first page yg tulis Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... perghh memg best gamba ni... ala gamba yg kat atas tu di awal entry ni... hehe gamba siti duk atas buaian di bawah pohan besar nan sebatang tu... ako sangat suke gamba ni... ala shoot kat ladang upm kan... mawi n kikin pun ade gak tp mcm zaman 60an... then disertai dengan gamba2 lain siti... chantek semuanye hehe... tadah2 doa dan riak muke siti yang tenang, tersenyum cukup menyatakan yg die bahagia n gembira sekarang atas ape yg dah Allah berikan padanya... kesenangan mahupun dugaan...

1:: Asma Ul Husna ::

Intro: Lagu ciptaan Erma Fatima. Permulaan lagu dengan qasidah pendek "Ya Rabbi...." dari siti dan diikuti dengan zikir "Ya Allah" oleh penyanyi latar lelaki cukup membuatkan ako ter'kejang' sekejap... hehe sungguh menggamit sanubari... seolah2 memanggil2... dengan bunyi drum begitu meninggalkan kesan pada entry lagu.. kemudian masuk name2 Allah... Asma Ul Husna kali ni lain dari yg biase kite lagukan ketika di sekolah di pagi jumaat di perhimpunan pagi... (mrsm akolah...) lebih mendayu2... lebih sesuai utk diperdengarkan... kalu nak lagukan meby mengambil mase sedikitlah... lebeh2 di sekolah2... hehe...

Chorus: Em... macam sebuah ceritalah... chorus die lebih menekankan pada ako maksud nama Allah itu sendiri... maknenye kene check balikla dalam buku pendidikan islam... takdeklah ako igt semua kan... tp tulah yg ako dapat rase... Indahnye dapat melagukan name2 Allah kan.... banyak pahale ni kalu dapat hafal lagu ni...

Ending: Ending die pulak ditekankan bunyi drum... pada mase yg same siti berqasidah "Ya Allah..." Memang best time siti tarik yang ni... satu persembahan lagu yg baik dr Erma Fatima... tahniah.. memang layak di track pertama sesuailah dengan kedudukan yng maha Esa... teratas!

2:: Pintu Rindu ::

Intro: Intro menggunakan gendang tradisional dan flute oleh Mohar... siti plak buat ad lips... "yaaaa....haaaa....." best2! siti ikut melodi flute... Lirik oleh Hairul Anuar Harun ni memg bermakne skali... ako suke para "Tidakku temu mana pintumu, untukku seru rasa rinduku..." Bagi ako ayat tu dah cukup utk terangkan semuanya... perasaan mase dgr lagu ni adelah perasaan mencari kebenaran dan perasaan utk memohan kemaafan dari-Nya... benar2 rase insaf... boleh meneteskan air mata...

Chorus: Chorus plak siti ganding suara dengan penyanyi latar... selang2... time ni drum pun dh mule rancak... flute memg boleh kate major dalam lagu ni... ako suke sangat bunyi flute tu... mule2 dengar lagu ni macam menggantuk tp bile next round dengar n dh dapat bezakan muzik die ngan lagu2 lain, then baru datang feeling tu... lagu ni antara lagu feveret ako dalam albem ni.

Ending: Ending dengan lirik "Hidup matiku hanya untukmu..." Menjadi kesimpulan makne keseluruhan lagu... seperti biase.. lagu2 slow macam ni ending die kenelah lebih menggunakan kelebihan suara lemak manis siti...

3:: Tahajjud Cinta ::

Intro: Satu lagi lagu oleh kak Erma Fatima kita... intro lagu siti ad lips "Aaaaaa....." terdengar gemersik suara siti kali ni... masuk pun still kedengaran suara gemersik siti.. diikuti bunyi halus drum dihujung2... lagu ni kan macam lagu tadi jugak... lagu pasal mengidamkan kemaafan-Nya... meminta ditunjukkan jalan... diberikan kekuatan....

Chorus: Ulang chorus die ako suke part "Tiada yang sempurna hanyalah fana..." memg best siti tarik.... disusuli "Tuhan ampuni hamba-Mu...".

Ending: Lagu yang mewakili tajuk albem kali ni lebih bersifat balada... macam lagu Kudus Sinarmu dan... Salju Kasihmu... macam tulah... muzik pun pop sikit... tp maknenye still kerohanian... ako suke ending die... "Limpahiku rahmat kasihMu dalam tahajjud cinta bersujud..." dengan iringan gesekan violin n cello....

4:: Batasku Asaku ::

Intro: Lagu ciptaan siti sendiri yg menjadi OST sebuah cerita Indonesia, Perempuan Berkalung Sorban... Lagu intro agak simple dengan mainan piano...

Chorus: Lagu ni bagi ako bersifat orkestra... muzik die ade rendah n naik n naik lagi... memang ade hirarki (betul ke eja mcm ni...?) pastu string pun best.... pastu string after chorus tu memg best... bagi ako lagu ni agak payah utk siti... siti kene ikut tahap muzik supaya suara die tidak ketinggalan...... dan seperti biase siti  berjaya untuk tidak tenggelam... agaknye kalu tengok cite tu sambil dgr lagu ni memg meremang habes kot... hanyut dibuai perasaan... ade member kate cite tu best gile... bilah nak donlot ni... em...

Ending: Ending dengan suara siti tarik tinggi dan fade away.... oklah bagi ako satu percubaan yg baik dr siti... best nak2 part orkestra tu... memg best.... kalu dgr live mahu bergegar jantung...

5:: Ku Percaya Ada Cinta ::

Intro: Lagu dr Audi Mok n lirik by our honourable Kak Chah... intro yg slow mcm lagu sebelum ni... geswat u wont xpect the choruses! hehe...

Chorus: Ade 2 chorus to be reminded. haha chorus pertama ni memg lain dr intro tadi... its like mendengar lagu lain... i mean lagu yg lain.. another song... pastu diikuti oleh chorus kedua yg lebih bersifat rancak... dengan lirik "Pandang, pandang..." em i like this part! lagu ni beranilah, mencube sesuatu yg baru... mule2 mcm serba salah dengar... tak kene rase duduknye... tp bile dgr balik seolah2 chorus tu menceritakan balik lirik die... chorus pertama tu macam siti marah perasaan die tp at the same time die terima n adapt dengan dugaan yg die terima sbb die tahu ade hikmahnye... chorus kedua plak macam berbunyi ajakan kpd kite utk cube menyiasat, mengkaji dulu sesuatu tu sebelum menuduh... ako suke lirik "Mana bumbung langit tinggi, mana lantai bumi..." there goes to the orang2 yg amatlah dengki dengan siti... tak habes2 takpuas hati n mencanang segala buruk org, baiknye tak nampak pulak... adeh... makan cililah! haha...

Ending: Pas chorus tu ade siti ad lips macam lagu di taman teman sket... em ntah mcm pnah dgr... hehe... papepun lagu ni menjadi kegemaran ako dalam albem kali ni sebab sangat berlainan... sangat berani n bold... peranan drum dlm lagu ni memg besar... violin pun... memg best gabungan tu... ending die siti nyanyi dengan lembut gile... menunjukkan yg siti dh dpt cinta die... gembira she is... org kate??? whatever lah....

6:: Ya Rasulullah ::

Intro: Lagu ni keistimewaannya bukan terletak kpd muziknye... sbb muzik die rate2 macam lagu2 sebelum ni je... lagu Asma Ul Husna n Tahajjud Cinta.... tp ape yg penting yg ako dpt dr lagu ni adelah mesej die yg besar dan penting... iaitu mesej supaya kite jangan lupe jangan sesekali melupakan idola sebenar kite iaitu Rasulullah S.A.W.... walaupun kite dh terlalu jauh utk bertemu dengan baginda tp pengorbanan baginda amatlah besar untuk kite...

Chorus: Dengar2 n lagukan lagu ni dah boleh dapat pahala selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W... sungguh indah bunyinye kan... tp lagu die memg sesuai dengan mesej yg ditujukan... paling ako tersentuh bile dengar lirik "...Ya Rasulullah Ya Habiballah, terimalah kami sebagai umatmu..." em... mudah2 mudahan kan... itu je yg ako harapkan... insyaAllah...

Ending: Lagu ni pun boleh membuatkan ako menangis, nak2 bile dh wat sesuatu yg salah tu kan... reti2 lah nk menyesal n tobat... Ending lagu dengan selawat salam ke atas junjungan besar Rasulullah S.A.W....

7:: Ketika Cinta ::

Intro: Satu lagi lagu OST cite Perempuan Berkalung Sorban... lagu ni bukan lagu baru bg ako sbb dh penah dgr sebelum ni... lagu ciptaan sepenuhnye Opick...

Chorus: Chorus mengulangi "Ketika cinta memanggil..." memg best... memg mudah lekat di telinga... lagu ni pun lagu yg bersifat orkestra yg mane ako rase amat sesuai utk lagu2 runut bunyi ni kan... memang meremangnye nanti kalu tgk cite skali... hehe... diikuti ad lips "Haaaaa... huuuuuu... haaaa...." oleh siti. Part ni memg best... boleh kate bg ako part ni yg ako ingat sangat dalam lagu ni...

Ending: Klimaks bersifat orkestra... suara siti pun dah sampai tahap soprano... macam lagu Batasku Asaku... makin tinggi n tinggi... ako sukelah dgr lagu2 siti yg macam ni... yg bersifat orkestra... sbb ako suke orkestra....

8:: Selawat ::

Intro: Intro selawat oleh siti... macam selawat2 yg biase kite perdengarkan mase maulidur rasul tu... pastu diikuti sambungan selawat oleh penyanyi latar lelaki.... iaitu abg Salleh dr kumpulan Brotherz...

Chorus: Paling teruja dengar part siti sambung chorus "Anta syamsun anta badrun... anta nuurun fauqo nuuri..." Bestnye dengar part ni... suare siti sangat best... part nilah yg membuat ako meremang... huhu... dahla selawat kan...

Ending: Lagu ni pun banyak kelebihan kalu dgr... sambil nyanyi sambil selawat... tak ke free je pahale tu... hehe... kutip kawan janganlah tak kutip.... Ending pun siti gune suare die je... memg best... Mesti best kalu sambutan Maulidur rasul next year kite sambut dgr pasang lagu ni.... boleh buat konsert kerohanian.... ;)

Okkayla... itulah die review ako untuk albem siti yg terbaru ni... best jugak konsep kerohanian ni... at least kite dapat pahale free je bile dgr... n mudah mudahan yg penting mesej yg nak disampaikan tu masuklah ke hati kite.... itu yg penting kan.... bagi ako sangat bertuah kalu beli albem ni... ako sedarlah kan ako ni bukannye baik sgt tp at least bulan2 pose ni dgr2 lagu2 mcm ni kan elok sket... hehe... ako tak kesah share mende ni dapatlah sket bahagian kan.... hehe

Kalu ikut ranking plak, ako nak rank 5 lagu je... lagu Asma Ul Husna, Ya Rasulullah n Selawat memg ako letak atas skalilah... bukan akolah utk letakkan tarafnye... tak mampu.... so the rest... bg ako....

1:: Ku Percaya Ada Cinta ::
2:: Pintu Rindu ::
3:: Batasku Asaku ::
4:: Tahajjud Cinta ::
5:: Ketika Cinta ::

Semua lagu ako suke n ako bagi albem ni 11*/10* sebab usaha keras membawa konsep kerohanian ni utk berdakwah kepada kite semua... ako sangat sokong albem ni... biarlah ape orang nak kate pasal siti kan... yg kecoh2 pasal tudung die tu, dah die kate kan nanti kalu die dah 'rase' nak pakai tudung penuh, die pakailah... daripada pakai penuh sebab terpakse, baik takyahkan... adeh mende2 yg macam tu korang nak kecohkan... bende2 baik yg die buat tak nampak pulak... aduhai... sayangnye...


p/s: Akhirnye siap gak review albem Tahajjud Cinta ni kan... hehe... bukan ape, nak dapatkan feel die dulu.... hehe. beli yang original k...

Monday, September 14

:: Happy Birthday Intan + Ayip @Cathay Cineplex ::



Happy birthday to intan!

+ Happy Belated Birthday to ayip.... hehe

Hari sabtu haritu kiteorg kluar g Cineleisure Mutiara Damansara... bukan g jalan pun... ahya, ayip n intan ajak tengok muvee.... muvee pe? FINAL DESTINATION 4!!! haha ntahlah macam mane ako boleh bersetuju plak nak g tengok cite macam tu... sumpah ako tak pnah terlintas nak g tengok... yang ketiga2 episode sebelum ni satu haram pun ako tak tengok lagi... em... tp hari ni dah dieorg ajak sgt... siap dh belikan tiket terpakselah... terpakselah bawak bantal... jaket ke kan... haha...

Kiteorg kluar pun dah lewat... muvee tiket kom 10.40pm... haha ako sampai pun cukup2 mase sbb tersangkut kat umah (ape lagi donlot2 n blogginglah...) <------- pergh takleh bla... So kiteorg meet kat McD... em, otw tu ako prasan byk gak yg dh berubah... dah ade skybridge antara cineleisure ngan bangunan naru kat depan tu (skybridge tu atas roundabout) n ade renovation kat bahagian dekat ngan McD tu... da lame tak masuk sbb ako jarang datang cineleisure ni... selalu ke Ikea n Curve takpun Ikano je... hehe... So kat McD tu jumpe kawan baru, kawan ahya... si CekNab n Fatin... fatin tu bdak kuantan... kat Beserah n pnah skolah Ehsan... hehe... Si CekNab tu peramah giler... oklah dieorg... seronok gak...



So kiteorg bla g tgk muvee dieorg stay kat McD je... haha... em, final destination... ini pestaim ako tengok.... cite die macam hell je... ntahla... haha... kematian2 yg dasat... pastu bende2 tu jadik kat tempat2 yg boleh kate kite gune tiap2 hari je pun... haha paling takleh bla... scene dalam wayang! WTH! tapi drp ape yg ako tengok, scene mati die tu tak real sangatla... nampak sgt render 3d... cgi ke ape ntah kan... dieorg pun cakap cite kali ni tak best... huhu baiklah ako melayan cite talentime ke yg lebeh real... haih... tp one thing ako suke gile wayang cathay cineplex ni, huh luas n chantek! kaki pun selesa je... tempat sandar kepala tinggi, n dim light die sangat chantek kat blah tepi wayang bentuk vertical lines... em smart2 n sangat selesa...

Pas habes wayang kiteorg ke McD balik, then baru potong kek! hehe kek yg ahya buat utk bday intan n ayip... kek coklat... huhu berusaha betul... thanks ahya! pas tu kiteorg g uptown kota damansara... jam dh kat kol 1 time tu... so kire eloklah ... tgh hot kawasan tu kan... sampai2 pergh memg hot... berpusu2 orang... macam pemborong g pasar pagi2 cari barang nak borong... haha... ramai gile... ako rase sbb nak raye ni kan... nak cari bajulah, seluarla... byk je yg ako berkenan tp ako payah sket kalu nak beli tergesa2 ni.. haha... then jumpe lagi kawan2 ahya yg lain... kakak CekNab iaitu xstewardess... cun gak.. hehe... pastu badri bdak losong, tganu.. hehe... n tak semene2 jumpe si firdaus n kawan die hrtu yg makan skali kat buffet ikea tu... wat a small world... memang pun kan... haha... oh tadi kat McD ade sorg lagi kawan ahya, Ha name die...



p/s: dah beli baju raye lom...? kueh2 raye? duet raye? haha... tak sabarnye... rabu malam ni dh nak balik kuantan... gilak malasnye nak pegi opes... hehe... pose pun dh nak habes dh... slase ni buke pose opes kat kota permai, kota kemuning... ;)

Saturday, September 12

:: JOHNNY's ::

Hehe....


Pahal ko ni, ib...? gelak sensorang...


=)....

Oklah, oklah ako cite... bukan ape... takut korang muak lak dengar... hehe... bukan ape pun.. pasal berbuke puase lah... macam biase... membuat hati berbunge2... hehe. Hari tu kiteorg g berbuke kat Johnny's 1U... best2... dah lame mengidam sebenarnye.... last year pegi ngan kakpah... tp tak dapat meja, FULL HOUSE! tp kali ni kiteorg book dulu siap2... haha.... so adelah mejanye...


Sebenarnye hari yang ako kluar ngan fariz n bad tu ako dh singgah Johnny's tu amek no tepon utk reservation... nak tak no. die? hehe.... nah amek...

JOHNNY's 1U :: 0377252181 ::


Hehe pegilah guys... best memang layan habes masak2 n makan2 steamboat... hehe... tp make sure call awal2lah sbb cepat je penuh... hehe... em, ntahla hari tu intan yg booking n die kedai ni kate kene datang b4 six utk bayar deposit n kompomkan reservation... kalu tak die open to orang lain lak... the reason is, sbb dh ade orang pnah book n tempah2 makanan then tak datang.... adoyai... menyusahkan oranglah mereka2 ni... so skrang syaratnye nak booking kene order n bayar deposit rm50....

So hari tu ako kene g KL dgr talk, balik kol 5.30pm camtu bru sampai opes... so dieorg dah nak gerak... tp takut tak sempat punye pasal ako gerak sorang dululah naik moto (perghhh semangat gile ib mentang2 lah g tempat peveret die....)... haha memg semangat! kang die cancel tak pasal2 ako kempunan.... hehe... so sekejap jelah dh sampai n terus ke johnnys.... bayar rm50 settle... tunggulah dieorg datang plak... cal dieorg... geswat? dieorang baru kat SS2... hahaha.... seb baik...


Ramai gak yg pegi... 8 orang... the usuals, ako, intan, ayip n ahya... then syazwan, zarma, zila n shah pun ade skali... hehe. kiteorang duk bedal steamboat ramai... tp si syammy tu duk bahan Golden Mushroom fried rice... (memg sedap! diakui!) hehe... pas makan ditambah ngan desert plak... adeh... kenyang... tp perut ako okkay lagi... siap td rase nak tambah order lagi mcm tak cukup... tp pas makan desert, ok dah hehe...


p/s: guys pegilah sure tak nyesal... tp make sure order tu bg clear sbb yg amek order ni ade yg sengal2 gak... haha... ramai terkilan sebab nasik puteh yg simple tu paling lambat sampai... demmm...

Thursday, September 10

:: Tahajjud Cinta : Dato' Siti Nurhaliza ::



Assalamualaikum...

Alhamdulillah dapat jugak ako beli albem terbaru dari siti ni... semalam cari punye cari rupenye hari ni baru ade rezeki nak beli, takpelah walaupun sehari lambat... hehe... hari ni awal gak lah ako g kerja... hehe 8.50am sampai... mak aii awal tuh...! haha... tepat jam 10.20am ako bergegas amek kunci moto n nyetat moto ke mutiara damansara... hehe.... pegi The Curve... actually semalam bukak forum cari ade org bgtau die beli kat the curve, so ako pegi jelah... si leng chai masih berdiam bisu.... haha...

Tak jauh gak ako jalan... ternampak satu kedai cd... Rock Corner... mule2 igt mcm takde harapan je kedai ni tp ako masuk gak... slow je masuk... mate tepat ke arah kaunter bahagian atas... takdek pun.... then ke arah meja depan kaunter... hehe hati berbunge2... ade! ye ade! hehe... ape lagi terus sambar... hehe

Tapi kan, bile printed out cover die ni nampak suram sket, tak macam yg ako tgk kat facebook siti, kat sitizone.. kaler di tone down, i dunno y, meby its just printing... takpun memg nak nampakkan die suram...

So dalam albem ni ade 8 buah lagu je... seme berkonsepkan kerohanian... hehe harap2 dengar albem ni ako sejuk sketlah hati kan... hehe jangan emo2... hehe... (takleh bla ib!)

:: Asma Ul Husna ::
:: Pintu Rindu ::
:: Tahajjud Cinta ::
:: Batasku Asaku ::
:: Ku Percaya Ada Cinta ::
:: Ya Rasulullah ::
:: Ketika Cinta ::
:: Selawat ::

Sesungguhnye walaupun ako dapat beli albem ni awal pagi tadi, tp still tak dpt dgr.... sbb dgn tak semene2 tetibe ade kerja rushing utk meeting after lunch... demmm... then pastu kol 3 kene pegi talk lak kat kelana jaye... adeh.... ako dh siap rip dh pun, dh siap sync kat Ipod pun... tp still takle nak dgr.... aduhai... benar2 menyuruh ako bersabar.... n finally pas ni lah bru ako berpeluang utk dgr... entry utk hr ni hampir siap... haha... BloggerBoy 16 still downloading as well as Geng Upin & Ipin... hehe.... many thanks JiwangTorrent!

Oklah entry terpakse diberhentikan di sini sahaja utk membagi laluan kpd ib mendengar Ipodnye... hehe




 
"... Ib has gone offline..."


MODE: Tahajjud Cinta


 
p/s: Ha, buke mane hari ni...? hehe nantikan... [mari menukar duet raye....! ;)]

Wednesday, September 9

:: 090909 ::


Arghhh lagi sejam 45 menet nak habes hari ni! hehe...

Bukan ape tgk seme org pun buat entry pasal hari ni... yelah kan... nombor nye sangat best... kalu ako dh nk kawen kompom2 buat hari ni... nikah malam la kan.. haha... pastu kalu bini mengandung kompom2 suh docter induce hehe... suh banak hari ni... <------- LOL!

Gilaklah... padahal sebenarnye nombor kegemaran ako adelah 7... ntahla nape... haha meby sebab lahir 7hb kot...

Hari ni byk ako tnye org takdek wat pape ke hari ni?? kan hari ni 090909... (so wat, ib???!) hehe saje je nak nengok aktiviti org2 ni... hehe... ako plak hari ni dtg keje oklah kol 9am (wah, awal sungguhlah!) haha... kire okkaylah dr hari sebelum2 nye kan... hehe....

Hari ni bersemangat sebab ade sumting akan kluar hari ni... iaitu Tahajjud Cinta! iaitu albem terbaru Siti Nurhaliza... hehe sunggh teruja... actually ako bukak JiwangTorrent n sumone asking about it... so cecepat search SitiZone n facebook siti... pergh memg betul keluar hari ni.... so dgn hati berbunge2 (tp still payah nak bangun pagi...) ako ke opes n menanti waktu lunch supaye dpt pergi mencari... hehe.... lame lak rasenye nak tunggu kol 12 je pun... haha...


Tepat kol 12.05pm, ako gerak.... gerak2... gerakkkk.... ke 1U... pegi speedy... dgn hati berbunge2 memasuki speedy... demmmm tak nampak pun kotak cd tersebut di depan kaunter.... em, hati mule sayu... (cehhh)... dengan nada berunsur hampa ako bertanye pade leng chai, "... itu siti baru belum ade ke...?" si leng chai menggeleng hensem (pahal ni ib!?)... owh bukan2 menggeleng tande belum lagi... "... bile eh...?" jawab die... "... petang nanti atau esoklah...".... ako pun berlalu pergi dari speedy dgn hati kecewa nak mampos! pastu tak cukup itu je usaha... ako meredah LDP pergi ke pyramid... mencari speedy... uhhhh! tak tahan, jawapan lagi menghampakan ako terima... "... next week..." wat???? WTF? OMG... jawapan ini sungguh menyayat hati berbunge2... demmm.... alih balik, ako yg hampir kehabisan minyak moto terpakselah singgah mengisi petrol... uhh... sedey2... myk habes... albem tak dapat... mase yillek!

Tau tak...??

em, tak tau eh... oklah ako bgtaulah...

Pas berbuke, ako pegi 1U lagi!!!









 
Ape terjadi...???

Tengok ayat2 ako ni takkan tak dapat guess kot? em, masih tidak ade... so ako tinggalkanlah no. phone ako suh die kontek bile dh ade nanti... *SIGH* [otw pegi 1U mlm tu, ade roadblock kat SS2, betul2 depan murni... erm... "... tunjuk lesen cik..." so i went like... "ha...?" sebab tak berape dgr kan... Tahu die jawab ape? "...aih, jgnlah buat2 terkejut sebut lesen..." OMGWTHWTF....???! <------ ha kan tak pasal2 keluar seme bende... sabar jelah kan....]

....... tamat pasal Tahajjud Cinta....

Buke pose mane...? owh hari ni kami ke pantai dalam... hehe ke kedai ayam panggang 5 star! hehe kedai tu jual ayam panggang @ ayam golek @ ayam posing... hehe... huhu meriah2 makan, at least tak semuak murni... haha... kami order ayam 3 ekor! (wat????), n lauk2 lain seperti tom yam, sayur campur, sayur kailan ikan masin, telur dadar... hehe... melantaklah ko kami bertujuh.... hehe tp kawasan ni memg pack giler, susah sgt nak cari parking... meja pun cpt penuh... huu demm...btw many thanks to syammy, eh syazwan for his recommendation!! oklah not bad... bawak family sronok ni...


p/s: esok ke manakah kami.....? tny hati berbunge2.... [cepatllah si leng chai menelefon kabarkan berita yg dpt membungekan hati ini...] hehe bungkusan dari kuantan utk kak amal dh sampai... hehe

Tuesday, September 8

:: Bittersweet Life ::

Assalamualaikum n salam sejahtera...

Tau ak ape azam bulan 9 ako...? haha.... cube teka... ala tekalah... <------ bajetlah ko ni ib!

".... suke ati ako lah...."

Haha jangan sentap atau bersaikotik emo, ib hanyelah berlakon... lakonan yg semate2... hehe..

Owh jawab jgn tak jawab...

Haha azam bru ako nak try bulan satu entry satu hari di bulan september yg hangat lagi mendinginkan ni...
amacam buleh ka? haha...

"Eh, eh ko ni ib, org nak g terawikh hari2 ko nak wat entry hari2 eh... pandailah..."

Hehe... betul tu memg betul.. ako tahu... hehe. namun begitu, semenjak pojek libya dh kompail ni ape salahnye mencube naseb (takleh blah! macamlah naseb ko jek buat blog tu...)...

Saje je nak tgk capacity... ako angankan aje... mampu ke tak tgklah... duk online sampai lewat nanti bangun sahur payah, pastu g keje lambat... hehe... biase macam tulah... LOL!

Owh ye, td berbuke kat mamak je, beli kat bazaar (ala, lauk standed je mcm ako cite...)


So entry ni ako nak cite pasal satu cite korea yg ako tgh tgk sekarang ni... tajuk die Bittersweet Life @ La Dolce Vita keluaran MBC Korea... hehe... baru je beli cite ni kat kuantan (kedai murah giler!) time balik hrtu... akak kat kedai tu kate cite ni dapat award okkay! i dunno falll on which categorylah... but now i guess it shud be the category utk storyline... haha... even tho stereotaip sket ade 2 hero 2 heroin tp jalan cite die memg lain... selain tu, lagu die pun perghhh menusuk halwa telinga ako yg besar ni.... hehe memg best lagu die... balade je, pompuan nyanyi tp layan... the first track on the ost! then lagu yg same gak tp dinyanyikan oleh lelaki n ade rap sket2....

Lagi satu, instrumental ade satu best, track no. 4 kot... fuh dgr memg layan, i guess die punye main title kot... layan! tgk satu episode trus igt lagu main title die... i mean the melody of coz...

Ringkasnye, cite ni pasal 2 kapel ni, satu pasangan suami isteri n satu pasangan bujang... nak dijadikan cerite, si suami ni curang simpan mistress hermanas (tambah2 lak!) yg merupakan awek si bachelor tadi... si isteri yg dh tahu kecurangan suaminye ingin membawa diri ke hokkaido jepun utk membunuh diri agaknye (jauhnye nak mati...) hehe. kebetulan si bachelor tadi juge ingin ke jepun (tempat yg same) atas alasan2 tertentu... si bachelor ni actually pnah terjumpe awek die ngan sugar daddy die tu bergaduh, so die kenallah si suami tadi tu... kat airport tu die ternampak si suami yg menghantar si isteri tadi.... sebenarnye tgh2 die nak amek gamba, then terfokus kat muke isteri orang tadi tu, muke tengah nangis n sedeh... so tetibe mcm ade perasaanlah, ako taktaulah perasaan nak balas dendam ke, perasaan kesian ke, perasaan cinta ke kan... itu die je yg raselah... tp ako rase memg die suke pompuan tu... <-----eh, eh panjang pulak!

So konflik die bermule bile kat hokkaido tu si bachelor cube merapati si isteri orang tadi, dan akhirnye terjadi or meby tercetus suatu perasaan antara mereka berdue ni.... si isteri tak jadi bunuh diri kerana dengan tak sengaja terjumpe sebab sebenar kenape die perlu hidup kat bumi ni....

Em, dhlah panjang lak sinopsis... terlebeh patah perkataan ni utk rumusan... haha... nak tahu tgklah ye... ade 3 dvd.... to be frank, cite die memg best, takla ringan sgt, taklah berat sgt... ending die maseh ako tak tahu sbb baru sampai episode 13... itu pun baru kat tgh2 dvd kedue... huhu...


p/s: nanti buat entry pasal beethoven virus pulak... [kedai cd, tunggu raye ni ako borong lagi k!]

Monday, September 7

:: Selamat Berbuke...!!! ::


Ako ni asyik duk wat entry pasal makan je kan... <------ tautakpe ib!



Haha... mane taknye keindahan bulan pose ni satu2 nye pada waktu berbukelah kan.... haha... selain ibadah2 lain... So semalam g berbuke kat pizza hut ngan fariz n bad... dh petang dh ako ajak dieorg berbuke... mule2 plan dieorg nak g bazaar ttdi je... tp since dieorg dh ade kat 1U, so ako kate buke sane jelah... carilah mane2 port... so dieorg cup kat pizza...

Otw ke pizza sempat gak ako g johnys jap g amek no so nanti nak booking buke pose ngan dak2 opes mggu depab ni... hehe... bukan ape last year g johnys ngan kakpah kol 6 dh full house... so dlm kol 8 mcm tu bru leh masuk... so better reserve kan... sediakan tempat sebelum berbuka... haha...


So pas pizza g jalan2 jap tgk2 baju si bad tu... si fariz plak duk tengok kasoot... hehe... ako...??? ako tgk macam2... haha... actually belum ade mood lg nak soping baju... igt nak beli suar jeans je nanti... sbb baju pun hrtu bru je beli basic tee... mcm biarlah nanti2 lah... hehe... baju melayu pun dh siap agaknye... patut amek akhir bulan 8 hari tu... ako tempah kat robinson kuantan... biasenye kain kaklong yg hadiahkan... n makcho yg tempahkan jahit... tp dh kerja ni pandai2lah hantar tempah sendiri... hehe...

Tiket bas dh beli dh!!! hari rabu! gila. sebab hari kames n jumaat dh habes dh... ako igt nak amek cuti jumaat je... tp dh tiket takdek terpakselah cuti lg sehari lebeh... tp sebenarnye taktau lg mcm mane... meby ako balik ngan kakpah nanti ke... ntah tgklah jadual af mcm mane nanti...

Uhhh tak sabarnye nak balik kuantan nak buat kueh! (fuhyooo ib!!!)


p/s: hehe dh mintak tlg abg yie pasangkan astro kat umah kat kuantan... ;)

Sunday, September 6

:: from TTDI to MurniSS2...??? ::



Hello guys...

Berbuke mane hari ni...?

Last week kiteorg dh mati kutu dh being indecisive tak tahu nak g mane utk berbuke... masing2 pun macam dh jemu ngan bazaar seksyen 14 pj tu... hehe... ako pun, everytime g bazaar tu mesti beli bende yg same je... kalu tak nasi lemak ayam berempah, beli mee goreng kawah tu takpun bihun sup cendawan... haha diselang seli dengan side dishes ayam madu cikenwings n buntut ayam! hehe... best...

Kalu ade jual peel fresh tu beli gak kadang2 2 botol sebab die jual rm4 je dr kilang... layan!

So bincang punye bincang kami pun cadang nak ke bazaar TTDI... last year penah g gak... memg best sketlah... ramai org n banyak pilihan sket... taklah jemu sangat kan... so janji kol 6 gerak.... hehe sebab akolah seme pun gerak lambat... tersangkut plak sumting... so tergerak lambat sketla... hehe... tumpang kete ayip pegi... geswat? kol 6.45 pun masih di ss2... wth! em... alang2 dh lalu ss2 kami pun terus jelah ke restoran murni ss2... yelah kalu terus g TTDI ntahla kol brp sampainye....

Kire okkaylah sampai pun meja ade lagi kosong... walaupun org dh ramai... em... haha menu hari ni ako pilih nasi goreng napoleon bersama2 ice blended soursop... air same je, memg peveret... tp hari ni ade hal sketlah.. ane tu pekerje baru kot lembap plak... ade 3 org order napoleon tp yg dapat awalnye 2 je... ako plak dpt time org lain dh nak habes dh pun... demmm lembapnye ko... sebelum ni okkay je order... kalu lambat pun takdeklah hot sangat.... lambat sket2 je... adeh....




Nasi goreng napoleon ni best gak... ayam die goreng bungkus sosej kat dalam... nasi goreng die ala2 thai... huhu pastu try order dragon pizza (orang recommend)... okkaylah cume tak terhabes sbb masing2 pun dh kenyang... haha....



Tengok sorang2 nak bangun nak balik pun semacam je... haha... kenyang nak mampos!

Alhamdulillah....


p/s: huhu any other round to murni....???? + did u see the dragon..?
Blog Widget by LinkWithin