:: [ .ib. : "...~ dalam dunia ni mane ade bende yg kekal, kalu hilang, hilanglah... macam mane pun kite sayang... ... ... takkan dtg balik... pandai2lah move on... ...하루하루~..." ] ::

Monday, June 29

:: kurniaan dalam samaran ::

:: inilah die lagu yang ako maksudkan yg tak sangka siti akan nyanyi dalam konsert SATU die bru2 ni... tajuk lagu ni Kurniaan Dalam Samaran... kalu rase rajen nak dgr, kliklah kat tajuk die tu ;) kat bawah ni lirik die, leh try nyanyi skali kalu ade bran! haha ::

Kiambang hanyut ke muara
Perahu pulang ke penambang
Lambat laun kan bersua
Biarpun di gulung gelombang

Dugaan yang tak di sangka
Perpisahan yang dipaksa
Kurniaan yang dalam samaran
Itu yang ku harapkan

[chorus]

Berpijak pada bumi nyata
Bak meniti jambatan bara
Jalan yang mana harus kami lalui
Jalan lurus mereka halangi

Kita dibiar terapung
Di awangan cinta
Diperbudak-budakkan saja
bagaikan boneka cinta

Kerana kebangsawanan
Dan sandiwara mereka
Dua hati menjadi beku
Rela dilempar ke gurun debu

Walau apa hadapi bersama
Demi cinta...oh...
Cinta kita...

Lagu ni direkod dalam albem ke5 siti yg diberi name Pancawarna yg diterbitkan pada tahun 1999... lagu track ke8 dalam albem tersebut adalah ciptaan Ross Ariffin n lirik oleh S. Amin Shahab... track ni selama 4.59 duration die... <----- lengkapnye penerangan (yela copy paste! haha) shuden bocorkan dis wahai ib!

siti jugak mengakui yg lagu ni adalah sebuah lagu yg paling enduring utk dinyanyikan oleh beliau n meby sebab tulah die amek keputusan utk selitkan lagu ni dalam konsert SATU tu...

first time ako dgr lagu ni dulu terus suke! sirius! sbb keunikan irama die n siti berjaye utk mengalunkannye secare secukup sedapnye! haha... [dah suke cakaplah memacam utk puji kan!] irama die memg kejepunan n lenggok diepun memg jepun habes! sape boleh nyanyi lagu ni mcm siti or at least tak mcm siti pun, janji kene melodi asalnye memg ako tabiklah!

so waktu konsert SATU tu pun siti amek konsep budaya jepun dengan memakai kimono merah n ade kain kat belakangnye sepanjang 80 meter (menurut sumber2 yg boleh dipercayai)... n kat hujung kain tu adelah skrin yg memaparkan sekuntum kiambang hanyut [takle bla! hanyutlah sgt!]... pastu stage kat ib yg berlayer2 tu terangkatlah mengikut susunan siti di depan n stage makin naik ke belakang hinggalah kain td kelihatan seolah2 bercantum dgn kain yg dlm skrin! memg semart part ni, ako suke gile...

siti plak nyanyi lagu ni flawless, sejibik n lagi best dr dalam albem... lenggok die memg same seperti yg masih dalam otak ako ni... dalam hati jelah ako nyanyi lagu ni... (sungguh ako hafal lirik die!) hehe... sumpah ako suke! ;)

:: Review Transformers: Revenge of The Fallen ::

haha.. tajuk gila takle blah... nak review gak... bukan ape ako dgr byk sgt org kate cite ni tak best.. ntahlah ako rase mcm superb je... kagum gaklah! or meby sbb ako tak ikut sgt tranformers yg dulu2 tu...

video

:: rakaman amatur secara curi2an di tgv: tgk utk kali ke2 bersama inda-ssi ::

seingat ako tgk cite2 yg beastwars dan seangkatan dgnnye.. itu ako igtlah... yg mule2 dulu adelah terbayang sket2 tp kurg jelas... tp at least ako kenal lah megatron n optimus prime.. haha
meby gak sebab ako terlalu xcited n pakse diri ako kate best kah?? bukanlah! memg ako rase best.. actually first ako tgk pada 23rd tu jam 8pm @TGV pyramid.. sorg2 di row kerusi no 2 dr depan! haha... tp takpe janji leh tgk... memg tergamam n last tu siap satu panggung kot tepuk tangan... wat a great crowd!

:: opinion2 ako utk muvee ni ::

part yg paling best adalah part2 humor yg diselitkan di tgh2 kekecohan dan kerseriusan cerita.. agak menariklah.. takdelah bosan n sirius memanjang kan. paling best part bumbleebee lah... siap beremo2 lak die... haha ;)

part2 transform robot2 yg diemphasiskan setiap satu perubahan2nye memg superb! i looks REAL! proportion n kene dgn scene...

tp decepticon yg besar gabak tayar die tu ako takle blah sket... mcm mane ntah boleh jadi besar camtu... dgn decepticon yg cantum2 byk giler part die kat desert tu... siap nak naik pyramid sedangkan diri itu umpama gajah (ape kaitan?) haha

ade byk part2 penceritaan more to sam punye hidup: ttg mikaela, ttg kolej, ttg parent die... yg ni agak slow sket tp oklah... kene ade part rileks gak

part yg paling tak best part optimus mati kene tikam... ermm.. cam sedeh [hahaha ib emo ngan robot mati!]

robot organik yg mcm rimau tu nampak best... glak lembut pergerakan die, smooth je... tp tulah asallah robot2 decepticons ni best sgt2 nak dibandingkan ngan autobots?? apakah? tgk je robot yg sekeping dr front elevation tu, huh semart gileh! pastu robot wanita yg mengerikan tu, smpai sam terjerit2 seolah2 wanita diraba! <----- perlu ke contoh ni??

cite sepanjang 2.5 jam ni ako rase mcm sekejap je (ako raselah... ako!) mcm taknak die habes... serius itu perasaan ako time tgk muvee ni.. tu yg ako pelik org bg review mcm -ve je... meby dieorg tgk dr segi lainkan...

the fallen: haha igtkan megatron paling berkuase, rupenye kuli jeh... haha... (see, nampak sgt taktau cite ib nih... haha)

tp tulah, suke tul ankel bay ni wat cite kat padang pasir... kan lagi best2 kalu wat kat city ke tmpt lainlah... itu pendapat ako...

kalu boleh dibanyakkan scene yg slomo time tukar2 tu kan lg best.. haha leh tgk sket camane... haha kantoi lah.

overall, ako rase penceritaan die bagus ape, idea n plot yg menarik... idea pun taklah cliche... so sape2 ade review pasal muvee ni silalah kongsi ye...

:: William punye dancepad kah..??? ::

huahua... saje bg tajuk spekulasi... hehe sape yg berkaitan mesti tau.. hehe.. hari ape ntah (yg pntg hr weekdays lah sbb ako keje hr tu) si fara D ajak meronggeng ke william iaitu sebuah kedai di taman megah berhampiran dgn limkokwing lame katenye...

i hv heard about this kedai from zuli n apek tapi tak pnah lak pegi... (yelah manelah si apek tu nk bawak ako nek keta puteh baru beliau!) haha... dgr cite apek, die ckp kedai ni menghidangkan makanan dlm portion yg begitu besar which will cost u besar jugaklah!

ternyata ianya benar belaka! tp ape yg ako order??? huhu... pasta carbonara meatball! daym amek ko sampai2 pinggan gabak with meatballs hampir sama saiz sebiji bola golf (tipunye ib nih!) [ako kate hampirlah dowh...!!] <-----sempat jawab balik! hoho tp rase die best n byk black pepperlah... but with tht portion muak jugaklah nk habeskan... tp sbb harge die kan.. so habeskan ib! gdik pun order yg same.. n as expected, die habeskan! haha...


air? owh air... em, ako order ice blended soursop 1 liter! (tipu bagai) abg tu kate seliter padahal ciput je [takle bla, ciput pun still takle habeskan] actually ako order yg balang besar (same standard mcm murni gak, maklumlah brothers kan depa ni!] hehe.. tp tak habes sgt (apakah maksud tak habes sgt???!) tp ako prefer ice blended soursop lat murni... [tp mcm lagi best snowy ice soursop kat Pak Li Kopitiam]


chicken chop die agak kurg sketlah... sbb rase mcm ayam goreng pasar mlm je... haha (jgn marah aita!) best lagilah murni punye, yg ayam stim tu... yg paling lmbt si lasagne fara d.. haha.. lmbt gile smpi... tp memg best! wpun rupenye kurg menarik, tp rase die perghh boleh bla... haha...




owh ye yg ade skali time tu, fara d, aita, dayah, gdik, adian n cik lan... huhu... dh habes lepak pegi collect dancepad yg diorder dr farah [hati berbunge2: akhirnye dancepad milikku!] haha... tp blik tu tak terus cube pun sbb penat lah, soknye keje lagi... haha tggu weekn lah...

p/s: many thanks dayah for the ride... fara d pun tq sbb orderkan dancepad n hantar ku pulang ke garis! ;) btw, apek kate mushroom soup kat william ni hell besar dgn pelbagai aneka jenis mushrooms!! jom try next time!


:: Review Teater Mana Setangginya ::

:: hehe sorylah guys entry pasal konsert SATU jalan dulu.. hehe.. actually ade je karang utk mane setangginye ni tp tak complete lagi... pastu hbs konsert satu bersemangat lak nk tulis.. huhu! ;) ::
Last pegi istana budaya adalah ketika menonton pementasan teater muzikal Puteri Gunung Ledang the Musical Season III last February [on my bufday, nak gak mention..!] ended up so amazingly n they r impossibly the greatest in more ways than one... so daym enjoyed show!!!

kali ni berpeluang pergi menonton teater Mana Setangginya. actually diajak oleh ayip.. yg di mane tetibe mendapat tiket free oleh kakaknye di bawah name sabrina ali, who is the main female character of the show tht nite...


Actually ako ade terbace yg mane setangginye ni adalah adaptasi sebuah novel nordin hassan, sasterawan negara yg dah lame actually nak pentaskan cume mase tdak mengizinkan.. so lepas 10 tahun mcm tu berjuang brulah mendapat peluang ni di IB... [thanks to ib, tetibe.. motif???]

so dalam kol 6 camtu kami kumpul kat kopi puteh bandar lame 3 two square PJ... i was the first one to arrived there... then ayip muncul... tailed behind was intan... n guess who sape yg paling lambat sampai... the kutey afif [daym i hate to said this].. haha paling lambat sampai sedangkan umah beberapa kaki je dr 3 two square... haha...

so pas having pro dinner ringan2 kami bergerak satu kete jelah sbb 4 org je kan... so nek kete ayiplah... ahya n amy will be meeting us @ IB soon...

dlm 7.20pm mcm tu kami sampai sbb ayip kate ade info bgtau die to collect all the tickets @7.30pm... tp takde pun muncul.. haha.. cuak menguasai! ala biaselah lambat... hehe

so kat kol 8 gaklah bru org yg bg tiket tu sampai... yg ade skali time tu adelah abg ayip bersame isterinye... pas amek tiket kami pun ke cafe sblah tu utk mencari makan mengalas perut... okkaylah harge die sgt berpatutan... senang pun senang...


haha hati berbunge2 tak sabar nak masuk... td time bru smpi ahya ade tlg makcik ni tlak kete rosak... so auntie ni bg di 2 kpg tiket free for the show.. siap tket kat area stall tu... so, akak ahya yg mule2 hanye berniat utk hantar ahya je trus skalilah join the show tp just her alonelah sbb ahya will be seating with us...

so sampailah mase utk masuk.. seat kami kat upper circle.. yelah seat free [yes they r free!] kan.. haha... takpe ako tgk PGLtM pun kat upper circle gak... best jeh! its the show yg pntg! hehe... gempak gak props die! tp tak lame kami kat upper circle ni, petugas tu tanye kmi nk duk bwh tak kat stall sbb ade kosong lagi, huhu serbu!! dpt duk kusi harge at least 2rat kot kalu tak silap ako... hehe



:: nilah no. seat kami yg kat bawah di stall tu (gambar di atas) n sedikit rakaman mase ending pementasan teater ni (video di bawah!) best gak kan lagu die [cantiknye pari2 bawah angin!]::

video

:: point2 penting utk pementasan teater mane setangginye: [tp guys ini adalah mengikut pandangan ako lah...] ::
  • kisah berkisar tentang rona2 n sifat2 manusia sejagat tak kirelah dr segi gaye hidup, agama, kepercayaan, politik, kemanusiaan dan lain2 lagilah...

  • manusia ni pelbagai asal usulnye n pelbagai sifatnye... tak semestinye asal usul yg baik akhirnye menjadi baik dan yg asal usulnye teruk akan end up menjadi loser... Tuhan tu maha adil... (tapi siapakah yg claim selalu yg hidup ni unfair itu...??? )

  • props n costume berkisar di kawasan istana di sebuah tanjung yg diberi name tanjung setanggi ke tanjung biawak eh.. haha kompius lak... tp yg pntg 22 name tu ade sbb tukar name kan.. hehe costume plak ade mcm2, ala2 arab.. ala2 harry potter, ala2 zaman dinasti cine pun ade... memg pelbagai termasuklah costume seakan badut dgn wig berkaler gilo cerah! haha..

  • cite ni memg penuh makne tersirat die.. intinye bukan direct... u hv u relate n kaitkan dgn isu2 semase yg ade skrg... penyampaiannye pulak seakan2 simple gile tapi maksud sebenar die u guys kene figure out sendirik... the actual meanings arent tht simple...

  • ade kisah2 lelaki yg curang dek kemewahan, isu2 kahwin sesame jantina, isu2 halal n haram dalam pemakanan... dan sebagainye.. dan yg pntingnye, kejesame! haha bukanlah, yg pntg die tdak menunjukkan mane2 agame pun secare direct, semuanye dipantulkan dalam intipatinye...

  • mesti u guys tertanye2 ape setangginye tu kan? setanggi tu adelah sejenis pokok yg keluarkan bauan harum.. so dalam teater ni byklah pengajaran drpd pokok itu sendiri yg enggan mengeluarkan bauan harum itu sedangkan hidup subur tetapi dimanakah setangginye?? ia reflek kpd sifat2 manusia sekitar die.. kalu baik maka harumlah, kalu teruk stakat ade pokok jelah..

  • ade part yg plg best bg ako, part munculnye pari2 berterbangan n menyanyi2 menari2 bersama yuda n iriam.. part ni memg best! salutelah 3 org pari2 chantek yg berani digantung tali dan dihayun kesane kemari.. ade dalam video yg ako record tu... best2!

  • kalu nak dikire dr segi props plak.. memg okkay gaklah sbb IB kan, memg canggih pentas n kelengkapan die... thumbs uplah!
so ape yg ako boleh simpulkan.. teater ni ade sket2 mcm teater muzikal gak, penuh makna yg digarapkan di dlm pementasan die, agak abstrak dr segi penyampaian maksud di sebalik cerita, props yg boleh dibanggakan.. pelakon2 yg berbakat besar n berkarisma...


p/s: ni kali ke5 actually ako pergi menonton teater mahupun teater muzikal sepanjang hidup ako... kat KLPac yg mule2 skali (memg best utk skala kecil), stor DBP (no comment), actors studio BSC (just nice, mcm KLPac) n IB of course (paling best utk teater skala monumental) ;)

Sunday, June 28

:: Review Konsert Eksklusif SATU Dato' Siti Nurhaliza ::

:: Konsert Eksklusif SATU Dato' Siti Nurhaliza 27hb @IB:Shes so beautiful,daym beautiful!Shes d goddess! OMG, i like her!!!Datin Seri Tiara was there 2...xsangka siti [barulah mesra!] nyanyi one of my fav song, never tot she wud sing tht song tonite...Kurniaan Dalam Samaran!mantap!Persembahan yg pelbagai utk mlm ni...like roller coaster [hahha!] di tambah dgn sound yg hebat gilo dr IB!!!Many thanks Siti + IB!!! ;) :: <------ review first kat facebook ako!

video

awal plak ako sampai IB td... kol 7.10 mcm tu.. haha.. disebabkan ako g sorg je kan, so ako lepak jelah dlm keta sampai kol 8... mlslah nk berlegar2 berseorgan di dalam.. hehe

kol 8 tu mase ako masuk, ramainye org ya ampun... huhu mcm PGLtM gaklah... ako terus ke toilet utk membuat persiapan outfit terakhir sblm show [takle blah!] haha.. so hr ni ako decide utk pakai shirt hijau ala2 turqoise ngan cardigan hitam je.. hehe sbb ako tau siti suke ijau.. so ape salahnye memeriahkan dgn kaler ijau.. haha

biaselah kat ib sblm show kan kene nyanyi lagu negaraku.. ako duk sblah kapel ni... yg lakinye duk semangat gile nyanyi lagu negaraku.. yg aweknye tergelak2.. haha. bgus gile semangat patriotik! akak yg duk sblah kanan ako pun duk sorg sbb member2 die dapat seat kat depan...depa2 ni semangat sorak2... uuuuuhh!!! uhhhh!! tp tgh2 nyanyi lagu stop tetibe.. huhu tp yg baiknye semua pun smbg nyanyi smpi habis... sabas!!! great audiens!

Huhu.. sumpah ako sumpah konsert SATU ni sgt best! ako berkesempatan tgk mlm ni (27hb).. time ako beli tiket tu pun itu tiket last yg ade yg plg murah rm180 (lain2 seme yg 2rat n 3rat semua) tp sbb nak gak tgk kali ni, taktaulah sebab hati ako kate patut pegi!... hehe... so now kalu ako tak pegi hr ni memg ako menyesallah! haha...


persembahan pembukaan memg mantap, lagu hati! siti keluar dr bawah stage.. nampak sgt tecit je tokti (ala ako pun tgk dr grand circle 2 je)... pastu diikuti dgn lagu faveret siti utk peminat.. seindah biase...

Taklelah cite lebeh2 kan cume hightlite jelah... nanti yg blom tgk tu mst nak surprise gak... seperti yg sedia maklum IB punye sound memg best! n siti mampu utk tdak tenggelam di dalam muzik itu! tahniah siti..

vokal siti memg mantap habis nak2 lagu Kurniaan Dalam Samaran... fuhhh meremang dowh! dahlah lagu ni ako suke gile... tak sangka lak die nyanyi lgu ni... Doumo arigato gozaimashta siti kate pas abis nyanyi lagu ni, hontoni kawaiiiii desu!!! hehe

part2 yg menggoncang hati berbunge2 ako ni adelah part2 lagu2 rancak n lagu2 yg ade style ala2 koir n orchestra sket... daym sungguh dasat beat itu! persembahan siti di dalam kiub2 tu memg unik n best! pastu ade part kontraktor2 tolak tangga utk siti turun dr atas ke bawah.. smart2! lagu destinasi cinta pergghhh sgt dasat! memg best.. im breathless!!!

ade bebrapa kalilah ako tgk reaksi muke siti mcm sebak sket.. tergenang2 air mata akak tu... sian die.. mesti tabah kan die utk jayakan konsert ni dgn lancar! perasaan yg same ako alami mase tgk konsert ni dengan tgk konsert PGL the musical season III last february... HATI BERBUNGE2!!! serius ako tak tipu... meremang semua yg boleh naik! haha...

last2 dpt tgk siti live for the second time!!! daym shes so beautiful!! sgt chantek.. [mcm sebutir permata yg berkilauan di tgh2 kesibukan ramai] dato' k pls take gud care of her!!! pls!!!

video

Antara lagu2 yg siti nyanyi adalah [tidak mengikut susunan ye]
.hati.seindah biasa.jerat percintaan.
.aku cinta padamu.purnama merindu.
.kau kekasihku.cinta ini.balqis.
.cindai.nirmala.bulan yang mesra.
.percayalah.tanpa dendam dihati.
.dialah dihati.cuba untuk mengerti.
.pendirianku.destinasi cinta.bukan cinta biasa.
.biarlah rahsia.cahaya cinta.pada cintanya.
.siti situ sana sini.kurniaan dalam samaran.
.di taman teman.mulanya cinta.
.ku mahu.wanita.sutramaya.bila harus memilih.
:: total dalam 30 buah lagulah semuanye ako xigt beberapa lg.. ::

papepun, sumpah ako tak menyesal.. yelah wpun ako ni peminat die yg discreet n bukan hardcore... beli tiket yg mahal skali utk konsert ni pun memg sgt berbaloi! siyes! tp kalu nk yg biase2 je harge pun okkay gak.. cume kene cri tempt yg betul2 strategiklah... (jgn tak caye ade je tmpt yg murah tp strategik...) tahniah n many thanks to siti!!! ;) u really made my day!

p/s: kat lobby IB gak ade dibuat pameran baju2 siti yg penah die pakai utk show, anugerah n juge perkahwinan die.. hah tp spoiled patung rupe mcm hantu!

Wednesday, June 24

:: ikan bakar ::

huhu hrtu kami [geng2 blah ajc n graphic + sum garisan jgak] telah dipelawa utk dibelanja oleh roy.. iaitu trainee ajc.. baek ati tul bdak ni.. many thanks ye!

actually aktiviti berikan bakar ni dh lame kami on kan.. mule2 skali istana, jln bellamy [superb], kelana jaya stalls yg tepi giant tu [daym! i dun want to remember tht!]... pastu istana lagi, kedai lain lak n kurang best sambal die... so skrg tibe turn ikan bakar fend ni.. maklumlah dh masuk warung kite kot.. haha.. helwan pun sibuk duk pomot sedap2...

so lunch hrtu bertolaklah kami ke kedai ikan bakar fend yg terletak di kelana jaya gak.. bhgian blakang giant, kat shoplot bru...

best2! boleh tahanlah kedai ni.. puas gak makan... die hidang secare set [merangkumi nasi puteh, kuah kari, kuah sam n ikan bakar!] rm 6 ke 6.5 mcm tu satu set.. oklah kan.. so kalu korg nk tambah boleh je amek yg lain2... menu sini taklah byk sagt, mcm menu wajib je.. ikan pari, kembung (ikan nilah yg selalu saket tu!), cencaru n ayam bakar...

satu yg istimewa kat sini minuman die.. ade lai chee kong (lai chi kang berlendir!) haha.. jelly lah.. [apelah ib ni spoil selera je!] haha... pastu ade air bandung yg dilengkapi snow.. nampak menggiurkan! pastu ade satu air ni kale biru.. fake gile! haha tp ok gak.. rase mcm lemonade... pastu ade biji selasih...


siap kiteorg repeat lagi utk kali kedua pada waktu mlm lak [bertiga je kali ni: ako, bro n ayip n sorg tu tak jdi ikut sbb nk berkaraoke ngan kwn2 die katekan, padahal dh bgtau awal2] huhu.. bg ako suasane waktu lunch lagi best n ikan lebeh fresh... tgh2 lepak tu faridz ade gak, cos die duk nearby.. nk tapau makanan kat kedai sup ani utara... huhu..

p/s: pegilah kawan2!!! ON ikan bakar jom! ;)

:: amaran, sila jgn bakar yg ni pulak, rokok membahayakan kesihatan... [makan byk2 minyak pun bhy gak ye! hahha: ayat elak spekulasi!] tp ako suke rokok ni, nmpk sgt smart! ;) ::

Saturday, June 20

:: fun at the peak!!! ::

huhu finally travel log genting ni siap gak... tak mampu dh nak karang lebeh panjg, so ni sedikitlah utk dikongsi kpd kawan2...

huhu... finally niat ako utk menginjakkan kaki di tanah genting
tercapai jua.. malu dowh org kate duk je kat pahang tp tak penah
naik genting... huhu.. sebenarnye dh lame gile dh plan nak g
genting, kire antara top list jugakla tp tak tertunai2...

so hrtu adzlin ajak, kate alip kun ajak naik genting... huhu memg
berbesar hati sungguhlah ako mengatakan ye... cari2 org adelah lapan
org yg mengatakan ye gak... hehe.. termasuklah badiu n fariz...
[berjaya memujuk hati kecil badiu! huhuh!]

so semua lapan oranglah yg pegi... ako + adzlin + edot + azza +
badiu + fariz + adik edot + alip kun
... huhu thanks to edot n adzlin
kerana menguruskan tiket2 berkenaan..

kpd yg tidak berkesempatan utk kami ajak sorylah ye.. mende ni
tergesa2 gile pastu payah sketlah kalu nk bli tiket utk ramai ni...
kang ade yg tetibe tak jadi plak ke kan... mane la tahu... pastu byk
duet nk kene pakai dulu.. ni pun seb edot yg belikan.. thanks dong!
tp memg hasrat di hati biar ramai2 naik genting! biar cukup 5 kete
kebel ke... ;)

awal gakla ako bangun pagi tu, tetibe nak cakap takle tdo mlm kan,
penipu tol.. hehe... tdo je dgn nyenyak n aman... so nilah travel
log kami utk 060609...

0930am :adzlin pegi mengambil peserta2 jelajah di sekitar bangi..
ako menerima text cancel dr kawan yg tetibe tak jadi pegi
lak.. seb ade azza utk mengganti tmpt itu...

1015am :badiu n fariz tiba di komuter dato' harun utk menumpangkan
hehe many thanks!! kami pun memulakan perjalanan ke kl
sentral..

1040am :tiba di kl sentral n park di klsentral exhibition area...
pegi 7 11 cri sedikit kudapan n ayo! terserempak ngan alip kun
yg ingin mencocok duet di atm

1055am :alip kun masih tdk kelihatan. kami cemas. kuatkan hati
tabahkan perasaan utk menunggu.. bas plak mcm tak sabar2 nk
gerak je. namun dek kesibukan orang ramai, kelihatan alip kun
bergegas tp tak cukup bergegaslah.. haha..

1100am :bas bergerak di tepat jam 1100. kami berasa sgt gembira tak
sabar2, mane genting ni? [padahal masih di kl kot] bas
melalui jalan ulu yam utk ke genting... huhu pestaim lalu
neh...

1230am :perjalanan selama 1.5 jam berakhir di stesen skyway
genting... hati mula berbunga.. tak sbar hgga menuju ke tgkt 4..
[syiot punye senbod] tp tulah konon mcm pnah g trus melulu je,
org len seme benti tgkt 3 je.. haha.. sampai kat ruang
menunggu mak ai ramainye manusia.. selaut!

0100pm :kami masih berada di ruang menunggu suku pertama skyway..
hati masih berbunge...

0130pm :kami masih disitu lgi.. [ruang menunggu suku ke2]

0230pm :haah, kami masih di situ [ruang menunggu suku ke3] tp
almost there dah... hehe. [almostlah sgt]

0240pm :huhu finally genting here we come... sampai gak turn kami
menaiki gondola setelah almost 2 hours of waiting...
sepanjang perjalanan kami di atas gondola kedengaran riuhan sore
kami menjerit anak2... huhu setiap kali tukar tiang je lalak..
hahha.. tp to be frank ako rase langkawi punye still the dasatest..

0300pm :huhu sampai ke stesen genting skyway di puncak!! tp masuk2
taktau mane nak g boleh.. huahua.. duk cri mane theme park
nye tak jumpe2 hehe... kami singgah kat marrybrown utk
mencari sesuap ayam... seme pun lapar bagai... hehe. siyes ako
dh hilang konsentrasi makan mase tgk theme park n dgr org
jerit naik spinner.. huhu... mcm malas je nk makan..
haha...

0320pm :punyelah lahap makan haha.. akolah yg duk bergegas memujuk
depa ni cepat sket... i cnt wait guys! kami pergi beratur utk
bermain spinner... seems so likable! tp mcm nk putus pun ade. haha..
dlm kat kol pat camtu turn kami tiba utk menaiki spinner...

video


0400pm :hati berbunge layu n hampir gugur akibat menaiki spinner..
hahha... tp sirius best naik bende ni wpun mcm nk terputus talinye,
namun itulah thrill die... kalu tgk org nek mcm harry potter pun
ader.. hahah.. pas brenti, huyung hayang kami melangkah mencari
ruang keluar.. erhhh!

perjalanan bersambung menuruni tangga2 menuju ke arah cyclone namun
hti ini hampa tatkala membace notis tutup sementara akibat lautan
manusia lg... [dhlah kat depan td notis corkscrew tutp utk the whole
day, daym!]

dak2 ni jumpe toilet jap maklumlah naik spinner, air cepat sket
hadam... so kene kosongkanlah tangki.. huahua... hati berbunge2
melihat flying coaster!!! tak sabar sungguh, lame lak dak2 ni g
toilet... hehe... yg ni kene byr rm 10 utk naik.. tp believe me
worth it... sgt best ride ini!


0500pm :menaiki flying coaster!!! I BELIEVE I CAN FLY! [inilah
die!!!] haha... best2! nak naik lg serius tp kene byrkan.. erm, kalu
free kompem batur lagi... tp ride ni memg bunyi bising gile...
haha.. jerit jgn tak jerit!

kaki melangkah secara beramai2 menuju ke arah mane permainan yg
available lagi.. hari beransur petang.. baru 2 game naik.. haha...
yg ride kat first world tu penuh gile... so kami menujulah ke arah
flying dragon yg best itu! sambil bergambar2 ceria die tepi kolam...
ermm.. bosan!

0600pm :menunggu flying dragon pun cam syall! lame gile.. dhlah bau
agak bodoh di situ! huhu tp best gak naik coaster ni.. siap jerit
kuat gileh smpi org tgk semacam... haha!

tepat je habes flying dragon, kami menuju ke destinasi seterusnye..
n ternampak senbod surau.. ape lagi teruslah menunaikan
tanggungjawab.. haha..


0630pm :kami beramai2 bergerak2 ke arah solero space shot sbb ramai
antara kami yg ingin menaiki.. tetapi tidak ako [n i refuse utk
menceritakan selanjutnye] hahha.. sambil makan aiskim potong durian,
kacang n nangka.. mereka menunggu... ako yg lapar [lapar ke?]
mencari sedikit kudapan iaitu kuih dorayaki! best2!... sambil2
menjejaki track corkscrew yg tutup itu... [huh track die memg best!]



0710pm :mereka menaiki space shot di waktu ini rasenye... hari dh
gelap sket dh... seb spotlite menerangkan segale.. huhu njoy tgk
dieorg n tetibe ako berasa sedikit menyesal tidak menaiki bersama2
mereka... tp nak wat camane hati kate taknak tht means sumting la
kot kan... haha meby next time... when he said yes!

video

[sorylah video neh terbalik lak.. siyes ako tak tau nk rotate katne tanpa menukar aspect ratio die, ako dh try rotate, tp die jd distorted n stretched out... like retarded! hahha]

so pas space shot kami bergegas2 utk pulang memandangkan jam sudah
mulai pukul 8 mlm... yelah takut jam pulak kete kebel nanti... smpi
kat stesen org memg ramai tp bergerak scr lancar!

perjalanan menuruni genting di dalam kegelapan memg agak
menyeronokkan dismpg mendgr jeritan2 halus adzlin setiap kali kete
kebel bergegar... haha..

uhhh sampai bwah kami dgn kompidennye pergi mencari bas kot2 dh ade
ke.. adelah sorg pakcek teksi ni tnye, "bas kol brape ni nak?"...
kami menjwb.. "kol 10" [owh bukanlah secare beramai2 ye menjawab!]
then pakcek tu ckp bas kol 10 kat atas dik kat first world! DAYM!
kami mengecek tiket n meme di first world terminal! arghh.. skrg dh
kol 9... nak kene mendaki gunung balik!

nak taknak, kami membyr rm5 sorg utk menaiki kete kabel blk mendaki
genting! daym merisaukan n nasib baik kami turun awal n masih sempat
patah balik... perjalanan kali ini terase begitu cepat n kami semua
pun bergegas2 mencari terminal! tak sangka sehari kami mengambil 3
kali perjalanan menaiki kete kabel... sesungguhnye kali ke3 dh
takdek rase pape.. hahha..

0920pm :akhirnye smpi terminal, bas pun dh ade! syukur betul smpt!
wpun awal lg tp takpelah... so kami yg plan utk makan2 di bawah td
teruslah mencari kudapan2 kecil utk mengalas perut [takle blah!]
makan buah n cekedis! haha...

tepat kol 10 bas bergerak. perjalanan mengambil mase sejam je sbb
bas ni turun dgn agak kompiden, yelah tiap2 hari kot ikut jalan ni,
driver mesti dh xpert n tahu nak bwk brp halaju bas tersebut... alip
kun telah tertidur dgn letihnye.. sebegitu juge ngan badiu kun!
haha.. risau ako tgk alip ni.. kami duk seat plg depan!.. dhla die
tak pakai seatbelt, pastu bas cam laju plak.. haha trus tak jd tdo
ako... tp tulah, dlm duk tdo2 pandai plak die kontrol badan die
supaye stabel! haha...

hr yg menyeronokkan hampir habes.. tepat kol 11 mlm kami smpi kat kl
sentral... kerna lapar menghantui.. kami menjengah mcd utk supper...
huhu... tak lame sgt lepak sbb masing2 muke ngantuk gile!
kat kol 12 kot kami bergerak pulang! yeay, jumpe katil! ;)

yg bestnye, kami punye parking kene byr rm3 je.. alhamdulillah! kalu
tak die tulih situ maksimum rm40.. hehe taktaulah silap ke ape.. tp
kami bersyukur amat sgt!


p/s: jom kengkawan mendaki genting lagi tatkala hr kerja supaya dpat
maen puas2!!! ;) owh lupe, utk gambar2 best yg lelain silalah ke fb

Sunday, June 14

:: mr. teddy said sumting ::

haha... saje je mengepost gamba ni... hr tu amek dlm kete amy... mcm chantek je... teddy mr. bean punye tu tp kepla ja... erm... nak buat entry panjang2 tp mase takdaklah.. penat plak tu membuat albem.. hehe tp best melihat gelagat depa posing... many thanks to bro!

:: sebab2 membuat entry ini ::

sbb sgt bosan tgk entry same je tak gerak

sbb mau hati sentiase berbunge2

sbb tgk blog org laen asik update jek

sbb malas nak pk masalah lain

sbb utk mengisi mase lapang yg sangat suntuk

sbb gamba chantek nk tunjuk kat org [perlu ke...? haruslah!]

sbb travel log genting tak siap2 utk dipublish, tension tol

sbb rase nak makan ikan bakar kat tanjung harapan [ape kaitan?]

sbb tak dpt shopping baju bru

sbb tak dpt bau lagi ck one summer 09

sbb tak dpt tdo dgn lame2 secare puas2

sbb hti msh gembire terkenang persembhan ukm kat rumi

sbb terkenang kawan2 yg jauh lame tak jumpe [terase rindu]

sbb terase bersalah kepada seseorg secara amat mendalam

sbb nak tulis!!! ;)


Monday, June 8

:: konsert SATU dato' siti @ IB ::

pk punye pk akhirnye ako memutuskan utk pergi..
tp pergi ke mane ib??? [monolog]
erm, membawa diri ke satu...
satu tempat yang pernah membuat hati ini berbunge2...
hehe pergi ke...

"kau pergi..... iiii... iii..iiii... pergiii... iii... iiii ... iiii..."

pergi ke konsert satu dato' siti nurhaliza yang bakal diadakan di IB pada 26, 27 n 28 june ni... actually memg nak g ajaklah sape2 sebenarnye... tp dh terlambat cos tiket dh hbes yg dlam bajet ako... huhu mestilah yg rm80.. itu je mampu... bukak punye bukak page ticket2u huh daym sungguh tak percaye hanye ade selai je lagi tiket termurah utk konsert tu yg still available!!! iaitu tiket rm 180 pada 27hb june on saturday... yg lain seme tiket rm 250 n rm 3rat... huhu..

dgn berfikir agak panjang tp tak panjang sgtlah... ako decide utk membeli! terus book n tepon IB Box Office for the collection... collection within 3 days kat IB... huhu sok tgaharinye ako terus pegi IB utk collect tiket... best2!!! actually ni pestaim ako g tgk konsert dato' siti yg berbayar... actually ako jarang je tgk die live.. byk tgk dlm tv je... dgr albem die.. tu je... skali kot tgk die live kat kuantan waktu konsert pe tah.. gilak comel die, tecit je! hehe.. dlm tv nampak punyelah bulat [macam ib bulat!].. hehe...


:: KONSERT SATU DATO' SITI NURHALIZA ::

:: 26 (Corporate), 27 + 28hb June 2009 ::

:: Panggung Sari, Istana Budaya KL ::

:: Tiket by Ticket2u ::

so harap2lah ako enjoy konsert ni.. anggaplah pelepas stress utk ako.. haha.. tp one thing for sure, ako tak kan menyesal beli sbb ako tahu shes great, just great! kat IB lak tu kan... layan!



p/s: any idea nak pakai baju pe??? dalam ke? luar ke? kecik ke? besar ke? ;)

:: green box n padang sintetik hijau ::

tak sangka dowh.. sungguh tak sangka itu suaraku.. seriau mendengar!! haha...

itulah perasaan ketika diri mendgr suara sendiri tatkala menghadiri sesi karaoke di green box... actually this is the 2nd time lah karok... first kat pusat karok murahan [adeh!] yg berharga rm12 sebilik utk sejam yg terletak lebih kurang bebrapa langkah dari 3 two square pj... hehe..

yg tu pegi ngan amy, afif cute, intan n ahya ahh ahh... hehe seronok gak tp mcm malu nk nyanyi.. takut terkeluar sore dato' siti je bukan pe.. haha... tp siyes pastu rase karok best gile n nk g lagi...

so pas beberapa mggu diajak oleh kaki karok berkaliber di garis... kami bergegas ke suatu tmpt karok yg digembar gembur sgt best oleh apek [kaki]... so smpilah kami ke sg wang @green box... huhu... nmpk jauh lebeh best dr yg first! (haruslah harge pun rm34.50 sorg kot!) hehe.. tp puas hati dgn makan buffet yg bersepah n menyelerakan... sungguh asik!

die bukak rate tu dr kol 6 ptg hgga 12 pm... nyanyi smpi pekak... makan sampai bulat! memg berbaloi! kami smpi dlm kol8 kot n melalak sampi kol 12.10... [sebenarnye tggu org halau tp tak halau2 pun!] byk gak ah lagu yg kami nyanyi...

yg paling ako suke lagu larut! huh memg best nyanyi ramai2.. "kuuuuu.. akuuuuuiiiii.... aaaaaaku... teeelah larutt... larut ke dalllamm... kaaaaamuuu... yang kucintaiiiiii...." ke laut pun lautlah.. ayam pun ayamlah janji enjoy!.. pastu lagu sketsa sebuah cinta didendangkan oleh apek... amy yg biase dgn mike [with or wothout pun bole] memg layan habes karok semua lagu... afif cute kelihatan sgt macho [bak kate dirinye sendiri!] ako tak kate! ako??? huahua...

kami nyanyi lagu switchfoot gak.. dare u to move yg ost a walk to remember tu... n the reason hoobastank... n byk lagilah! puas memg buat! dlm 30 40 ke 50 lagu gakla marathon ako rase... yelah 4 jam kot.. hehe. pujian kpd amy n apek yg mempunyai suare best! memg benar kate amer sore apek best! hoho... (kalu die bace ni mati ako kene!) huahua...


so lenkali ajak reramai lagi! baru syiok!!! [sory reaksi muke ako takleh bla dlm gambar di atas!]

satu lagi aktiviti adelah menuntun perlawanan futsal di samba!! ako biaselah tgk sudah.. dh kaki kerusi kot.. duk diam weyh! huahua semua nmpk bersemangat sbb last ako igt main futsal setgh tahun lepas kalu tak silap blan doblas.. haha... main dek, main!



12 org yg dtg masuk ako 3 blaslah... termasuklah rabbani [x trainee] pun dtg gak.. tgk dieorg enjoy gile main.. haha... gud!

video


p/s: inilah kaki kerusi itu! haha... nk gak masuk bingkai! .d.a.y.m.


Wednesday, June 3

:: weekN yg bestest!!! ;) ::

annyong haseyo!!!

maksud die salam sejahtera dlm bahase korea... haha... ingin ako jelaskan bahawa ako betul2 obses dengan korean n japanese! huahua... cite2 die memg kegemaran, so kalu ade sesiape nk share bg ako.. silelah ye dengan berbesar jantung ako silakan... [sempat pomot lak! ahh...]

huhu spt yg ako bebel dlm entry kali lepas, sanak saudara ku datang bertandang bukan... makanye pergilah kami berjalan2... haha.. sebenarnye kaklong nk g umah anak die kat serendah, umah noha @ Dr. Hayat.. hehe... [tak sbr sebab tak pnah menginjak kaki di tanah selangor di belah2 sane tu...]

tp b4 tht, kami pegi kenduri dulu kat maluri... kenduri kawen anak sepupu abg long... huhu wat kat dewan masjid imam shafie kot... haha... memg best pegi makan kenduri mcm ni.. mane taknye... berair cond! haha.. layan je makan siap tambah2 lain pinggan... [takle blah!]

tp dalam org duk sibuk makan tu, adelah sorg mamat hensem ni elok je duk tdo smpi sudah.. hehe... ngantok bebeno die.. sampai org bising pun wat dek je... haha... tengoklah tu... nyenyak sungguh beliau...


pas kenduri kami pun beransurlah ke serendah... hehe.. sampai kat area nk masuk rawang tu, depan sket dr simpang selayang, dh masuk highway, punyelah berbukit.. tak rendah pun.. haha... tp dlm library photography garis ade satu umah private kat area serendah, duk dlm hutan gak ah.. agak cool gak ako tgk.. tp taktaulah area mane...

eh jap ade satu kisah best di kenduri yg lupe cite td.. tadaaa... tgk ni... mulia sungguh hati keluarga pengantin menyediakan juadah penyuci eh pencuci mulut ini.. sungguh enak! haha tgklah gamba ni kalu tak meleleh taktaulah.. huahua... padahal mat kool jeh cam ako! [puyu tol!]



huhu.. perjalanan ke serendah taklah lame pun, tp sebab pestaim pegi so rase mcm jauhla... huhu senang je nk cari klinik kesihatan serendah... tepi jalan je... alhamdulillah slamat smpi.. besar umah noha, luas... betul2 tepi klinik.. haha dikata teres, rupanya banglo weyh... hehe.. tepi lombong laktu...

sampai2 ade haris skali [adik kak fazilah]. umah luaslah tp mcm sunyilah sebab jiran seme umah lain... banglo sejibik je eh sebijik je... pastu noha ckp kat lorong depan sket tu ade air terjun... haha bestnye tp tak smpatlah sbb dh ahad... so mlm tu noha blanje makan kat kedai de anjung... tak jauh dr umah die...

kawasan serendah ni dekatlah ngan genting [taman tema yg kuidam ingin pergi tak pergi2 tu!]... hehe.. pastu terkenal ngan kedai buah2an n orkid.. kaklong amat suke ngan orkid... hehe.. so kami blk dlm kol 9 lebih camtu dh nk kat kol seploh... dlm sploh lebeh nk kat kol 11 sampai umah, alhamdulillah...

keesokan harinye menerima mesej berbentuk tekanan dalaman dari noha bahawa mereka pada waktu itu telah berada di puncak tertinggi [eh macam lagu ost PGLtM S.III je???!] owh haha bukan, puncak genting! [cett!] mencys tollah... awat tak ckp awal2... kalu tak dh kucuti kerjaku! biarkan abg helwan buat semua kerja2 ku.. haha... takpalah next timelah... skali air terjun... hehe...

btw, weekn yg bestest bg ako sbb dpt hang out dgn kaum keluarga!!! anak2 buah pun ade... hehe...


p/s: ni gamba hannah latest mase pegi serendah tu.. hehe.. sejibik muke abah die... tgk mate tu... hehe... shcomeyl! ;)

Blog Widget by LinkWithin