:: [ .ib. : "...~ dalam dunia ni mane ade bende yg kekal, kalu hilang, hilanglah... macam mane pun kite sayang... ... ... takkan dtg balik... pandai2lah move on... ...하루하루~..." ] ::

Monday, October 19

:: Hari Raya Aidilfitri 2009 @Kuantan::

[Hari Raya Aidilfitri]

Awal ako bangun hari ni... yelahkan hari yg sebulan ako tunggu telah kunjung tiba... sungguh sekejap rasenye. puase tidak lagi terlalu memenatkan seperti waktu ako kecik2 dulu (bukan maksudku kurus k, maksudnye time budak2 dulu) hehe. Yelah nak2 hari kerja, bangun pagi g kerja, tup2 dh petang, pegi bazaar or sumwhere else ikut planningla... terus berbuka dah... kejap je. meby sebab dah dewasa kan, itulah kot rasenye...

Seawal ako bangun pagi tu, mokcho bangun lagi awal untuk kukus nasik dagang utk kami semua... hehe. rasenye kol 4am kot mokcho dh bangun. Terima kaseh mokcho!! bukan ape. nasik dagang ni memg feveret seme org... tiap kali raye pun mesti ade, hidangan wajib untuk kami selain dari ketupat segera nona n lemang. lagi best kali ni siap ade pulut kuning lagi... (tapi hari kedualah...) hehe. mokcho ade gak wat sambal ikan utk makan ngan ketupat. rendang daging pun ade sket. then rendang ayam utk makan ngan pulut kuning. huuuu best2!!!













Yang budak2nye pun dah start bangun gak... abglong lah yg tolong kejutkan... hehe. biasenye mcm tulah. sorang2 amek turn utk mandi... hehe. si aiman yg paling semangat kali ni. pas je mandi siap terus pakai baju melayu, samping n songkok... lengkap. bagus tol. hehe. baguslah semangat. hehe. ako biaselah pas mandi pakai suar melayu je dulu ngan baju dalam (tshirt). nanti dh siap amek air semayang pas makan sket2 baru siap semua. hehe. kami mcm tulah, sebelum g smayang mesti jamah dulu sket makanan (kan sunat tu di pagi raya...) tak kirelah nasi dagang ke, pulut kuning ke... ako amek nasi dagang sket... hehe. pastu carik kueh raye sket2... hehe takle kenyang sgt nanti perut meragam kang kat masjid hehe...













Dalam 8.20am mcm tu gerak g masjid... kami ke masjid tanjung api kat tepi muara tu... biase kat situlah. smayang jumaat pun situ. hehe. kelihatan orang lain pun berpusu2, ade yg jalan kaki, ade yg naik moto... semua pun nampak berpakaian baru walaupun ako tahu ade antara mereka yg just pakai recycle je... adelah sebab mereka kan. apepun yg penting mcm mane kite menjalani hari ni... ade yang sedondon anak beranak, ade yang unik tersendiri. ako biase je. just berbaju melayu tanpa samping n songkok. itulah ako. hehe. sampai terus je masuk n join takbir. takkan nak duk luarkan... tak bestlah. join takbir lagi bagus. its hari raya ok!!! hehe.

Selesai solat sunat aidilfitri, biaselah ramai je jiran2, sedare2 yg ako nampak kluar dari masjid. ade yg ako masih kenal. ade yang ako dh lupe. yg mane senyum tu, ako senyum jelah balik kan. ape susahnye. hehe. sampai umah biaselah bagi can kpd wanita2 utk bersiap2 bagai sebelum sessi bermaaf2an bermula... hehe. kami punye sessi takdeklah begitu formal. setiap orang tahu tanggungjawab masing2. yg muda mencari yg tua. yg anak mencari abah n mak, or papa n mama. yang adik mencari kakak n abang. yang cucu mencari abahki dan wannya. macam itulah. hehe. maka sessi bermaaf2an n penyerahan duet raye bermulalah. hehe. suke sgt. terasa kasih sayang yg ada. itulah keluarga kan. seburuk mana. seteruk mane. sesusah mane. sebusuk mane. itulah keluarga. itulah kasih sayang...

btw, tahun ni (actually dh start practice tahun lepas, bagi duet raye... hehe) ako ade peruntukan (takle bla... peruntukan konon) sket utk duet raye utk anak2 buah. or budak2 yg dtg umah. hehe. seronok rupenye bg duet raye ni. sungguh. dieorg pun gembire je. tp ako bg kat sedare mare je sebenarnye. sedare mare dekat or jauh yang datang bertandang kat umah. anak sedare yg kat umah ni mestilah special sket kan... hehe. biarlah habes duet sket pun, tp ako nak rasai keadaan ni... and for the first time, ako dah tak dapat duet raye anymore!!! can u belive it? OMG, no more, yes no more... at least last year ade lagi... hehe...

Seperti biase, selepas sessi bermaaf2an selesai, rutin kami diteruskan dengan sessi photography pulak... hehee... kami layan digital je sbb belum ade yg ade slr... meby next year adelah kot... hehe... insyaAllah... tahun ni mcm kurang sket anggota sbb noha raye di klang dulu tahun ni, biaselah dah kawen kene ikut turnlah kan... kene hormat 2,2 belah... hehe... lagipun doctor tak dpt cutilah... 2nd week of raye bru die balik... which means sabtu nantilah... tak sabar nak tengok hannah... mesti schomeyl! pas snap2, sape yg tgh makan sambung makan, n yg belum makan glah makan... huhu. makan secara berpada2 sebelum kami bergerak beraye!






















Destinasi raye kami pada tahun ni biase je, xbanyak tempat pun… boleh kate same macam tahun lepas… tempat2 wajib. So tahun ni first skali umah kak ida kedai… Byk gak kueh ade… ako makan sup daging! Pergh gile layan… nasi impit takdek ako bahan je makan ngan ketupat yg ade… huhu siap bertambah… best! Pekat! Sate pun ade… yg takdek mcm tahun lepas adelah kek batik cokelat… uuuhhh sedapnye… tp nak wat camane tahun ni takdek rezeki… hehe… pastu kami bergerak ke peramu pulak, g umah pokli, iaitu pakcek sedare ako blah mak… owh umah kak ida td tu dekat je ngan umah, kat tanjung api…

Kat umah pokli kami dihidang ngan sate mcm biase… menu setiap tahun pun sate… hehe. Tp best… memg layan. Kat umah pokli ni dh start ngantuk. Panas. Nak tido. Uhuh. Baru 2 bijik umah… hehe geswat?? Memg 2 buah umah tu je pun yg kami pegi… hehe. Pas balik umah pokli, yg lain2 g umah kaklah (blakang umah). Mule2 nak g gak, tp bile nak sampai depan umah, tgk kawan2 anak kaklah dh ramai yg dating. Malas pulak rasenye. Hehe. Nantilah. Patah balik masuk umah tengok tv sambil baring2… hehe… manyak syiok…

So kalu dh mamai2, sambil2 baring tgk tv tu alamatnye tdolah... haha.. tp tdo2 ayam je sbb ramai yg akan dtg beryae nanti... takkan nak tdo kan... hehe... so skrg tugas melayan tetamu, cehh macmlah melayan pun... salam2 je... sengeh2... ala tetamu bukan org lain, sedare2 je... jauh n dekat... yg mane bawak anak tu ako bglah wet raye... hehe seronoklah bg duet raye... hehe. hari raye pertame ni tak ramai lgi yg datang... so lebeh kurg sampai maghrib je ade org... tapi kan yg ako perasan, org yg dtg tu kan mcm take turn... sejam org ni, sejam org lain pulak dan seterusnyelah... hehe... tak menang tangan mokcho... hehe













Aktiviti malam hari... diteruskan dengan bermain mercun di pantai... sepaket penuh mercun telor nage kot ke ape ntah... (ako tak main, dgr bunyik je.. haha)... aktiviti disertai oleh angoh, ako, peq n hazeeq... hehe... mane lagi, arah tuju semestinye di pantai gelora... bukan ape nak dgr bunyik mercun di tmpt2 sunyi kan.. haha. geswat, tgh2 org duk beraye ade gak yg berendek2... adoyai... siap hazeeq saje pasang mercun dekat2 dgn dieorg kasik terbantut sket... haha. back to main mercun, seronoklah sbb sunyi kan, dgr bunyi mercun clear n bergema... kuat! mcm lepaskan tensen... lepaskan masalah... clear kejap minda dr masalah... hehe. pas habes main mercun, angoh n peq buat unggun api... hazeeq g carik ranting... kejap je api dh besar... chantek2... tgh2 sejuk tu ade api ni best gak... lg best kalu ade bbq party... borak2, baring2 kat tikar tepi pantai... perghhh layan, tingat g pd hrtu... owh!













Lame gak lepak kat pantai... kat kol 11 lebeh bru balik... hehe seronoknye! itulah akhirnye hari raye pertama ako kat kuantan tahun 09 ni... walaupun tak byk aktiviti tp aktiviti yg dibuat best n bermakne... sgt seronok....


[Hari Raya Kedua]













Hari raye kedue ni diisi oleh aktiviti makan2 saje... sambil lepak2 kat umah dan menerima tetamu dengan lebeh ramai dr hari semalamnye... hehe. sungguh raye kedue ni ramai yg dtg... berpusu2... (cehh..)... hehe. raye kedua ade nasi dagang goreng dimane nasi dagang semalam digoreng, best2!!! pastu mokcho wat pulut kuning... huhu makan ngan kari ayam... layan... makanan kegemaran angoh... hari ni kakngah sampai dr rompin, semalam depa raye kan rompin... hari ni lan pun ade, ngan anak die skali... otw balik paka katenye pasni... matun je takde... hari raye kedue ni ramai dh yg nak balik.... mule2 kaklonglah gerak... biaselah tiap2 tahun pun raye kedue kaklong balik kuale terengganu pulak, anak2 murid kaklong n sedare belah abg long ramai yg dtg nanti... pas zohorlah biase gerak balik... pastu kakpah pulak... sbb kalu ikutkan tahun ni turn raye umah af tp memandangkan af bg green lite raye kat kuantan, hehe larikkk ke kuantan... hehe... bukan ape af kate raye first kat kl biase je... raye kedue n so on bru ade aktiviti... so baik blk kuantan kan...













pas dh hampir lengang umah, giliran kakngah pulak beransur... tp petang sketlah... pas dah sume2 org balik, baru kakngah gerak... so malam raye kedue tu tinggallah abah, mokcho, ako, ummamah, kak azni, abgbasri, aiman n kembar... esok (raye ketige) nak g kuale terengganu sbb nak hantar rombongan tunang angoh n kak na... hehe.. mule2 mokcho pun nak ikut tp memandangkan keadaan farhan tak berapa baik n kene g berubat kat kemaman 3 hari 3 malam secepat mungkin.... so terpakselah tinggal... ummamah dh ikut g teganu semalam dh, biaselah nak ikut aisyah... so keesokkannye abah, ako n aimanlah yg pegi tganu.... hehe... kuale terengganu, here we come....!!!!


 
p/s: perghhh ib, 30 syawal bru siap ko punye entry raye 09 eh...? dasat2... haha... janji kluar okkay! hehe... ;) [barulah namenye rayekan sebulan!]

2 comments:

mindbreaking said...

best giler mkanan...da lama x mkn sodap2

.ib. said...

hehe... best, memg best...! hehe. masakan mak, mau tak best... hehe. so hr rye makan apekah bro? mst ade gak sumting spesel... ;)

Blog Widget by LinkWithin