:: [ .ib. : "...~ dalam dunia ni mane ade bende yg kekal, kalu hilang, hilanglah... macam mane pun kite sayang... ... ... takkan dtg balik... pandai2lah move on... ...하루하루~..." ] ::

Monday, June 29

:: Review Teater Mana Setangginya ::

:: hehe sorylah guys entry pasal konsert SATU jalan dulu.. hehe.. actually ade je karang utk mane setangginye ni tp tak complete lagi... pastu hbs konsert satu bersemangat lak nk tulis.. huhu! ;) ::
Last pegi istana budaya adalah ketika menonton pementasan teater muzikal Puteri Gunung Ledang the Musical Season III last February [on my bufday, nak gak mention..!] ended up so amazingly n they r impossibly the greatest in more ways than one... so daym enjoyed show!!!

kali ni berpeluang pergi menonton teater Mana Setangginya. actually diajak oleh ayip.. yg di mane tetibe mendapat tiket free oleh kakaknye di bawah name sabrina ali, who is the main female character of the show tht nite...


Actually ako ade terbace yg mane setangginye ni adalah adaptasi sebuah novel nordin hassan, sasterawan negara yg dah lame actually nak pentaskan cume mase tdak mengizinkan.. so lepas 10 tahun mcm tu berjuang brulah mendapat peluang ni di IB... [thanks to ib, tetibe.. motif???]

so dalam kol 6 camtu kami kumpul kat kopi puteh bandar lame 3 two square PJ... i was the first one to arrived there... then ayip muncul... tailed behind was intan... n guess who sape yg paling lambat sampai... the kutey afif [daym i hate to said this].. haha paling lambat sampai sedangkan umah beberapa kaki je dr 3 two square... haha...

so pas having pro dinner ringan2 kami bergerak satu kete jelah sbb 4 org je kan... so nek kete ayiplah... ahya n amy will be meeting us @ IB soon...

dlm 7.20pm mcm tu kami sampai sbb ayip kate ade info bgtau die to collect all the tickets @7.30pm... tp takde pun muncul.. haha.. cuak menguasai! ala biaselah lambat... hehe

so kat kol 8 gaklah bru org yg bg tiket tu sampai... yg ade skali time tu adelah abg ayip bersame isterinye... pas amek tiket kami pun ke cafe sblah tu utk mencari makan mengalas perut... okkaylah harge die sgt berpatutan... senang pun senang...


haha hati berbunge2 tak sabar nak masuk... td time bru smpi ahya ade tlg makcik ni tlak kete rosak... so auntie ni bg di 2 kpg tiket free for the show.. siap tket kat area stall tu... so, akak ahya yg mule2 hanye berniat utk hantar ahya je trus skalilah join the show tp just her alonelah sbb ahya will be seating with us...

so sampailah mase utk masuk.. seat kami kat upper circle.. yelah seat free [yes they r free!] kan.. haha... takpe ako tgk PGLtM pun kat upper circle gak... best jeh! its the show yg pntg! hehe... gempak gak props die! tp tak lame kami kat upper circle ni, petugas tu tanye kmi nk duk bwh tak kat stall sbb ade kosong lagi, huhu serbu!! dpt duk kusi harge at least 2rat kot kalu tak silap ako... hehe



:: nilah no. seat kami yg kat bawah di stall tu (gambar di atas) n sedikit rakaman mase ending pementasan teater ni (video di bawah!) best gak kan lagu die [cantiknye pari2 bawah angin!]::

video

:: point2 penting utk pementasan teater mane setangginye: [tp guys ini adalah mengikut pandangan ako lah...] ::
  • kisah berkisar tentang rona2 n sifat2 manusia sejagat tak kirelah dr segi gaye hidup, agama, kepercayaan, politik, kemanusiaan dan lain2 lagilah...

  • manusia ni pelbagai asal usulnye n pelbagai sifatnye... tak semestinye asal usul yg baik akhirnye menjadi baik dan yg asal usulnye teruk akan end up menjadi loser... Tuhan tu maha adil... (tapi siapakah yg claim selalu yg hidup ni unfair itu...??? )

  • props n costume berkisar di kawasan istana di sebuah tanjung yg diberi name tanjung setanggi ke tanjung biawak eh.. haha kompius lak... tp yg pntg 22 name tu ade sbb tukar name kan.. hehe costume plak ade mcm2, ala2 arab.. ala2 harry potter, ala2 zaman dinasti cine pun ade... memg pelbagai termasuklah costume seakan badut dgn wig berkaler gilo cerah! haha..

  • cite ni memg penuh makne tersirat die.. intinye bukan direct... u hv u relate n kaitkan dgn isu2 semase yg ade skrg... penyampaiannye pulak seakan2 simple gile tapi maksud sebenar die u guys kene figure out sendirik... the actual meanings arent tht simple...

  • ade kisah2 lelaki yg curang dek kemewahan, isu2 kahwin sesame jantina, isu2 halal n haram dalam pemakanan... dan sebagainye.. dan yg pntingnye, kejesame! haha bukanlah, yg pntg die tdak menunjukkan mane2 agame pun secare direct, semuanye dipantulkan dalam intipatinye...

  • mesti u guys tertanye2 ape setangginye tu kan? setanggi tu adelah sejenis pokok yg keluarkan bauan harum.. so dalam teater ni byklah pengajaran drpd pokok itu sendiri yg enggan mengeluarkan bauan harum itu sedangkan hidup subur tetapi dimanakah setangginye?? ia reflek kpd sifat2 manusia sekitar die.. kalu baik maka harumlah, kalu teruk stakat ade pokok jelah..

  • ade part yg plg best bg ako, part munculnye pari2 berterbangan n menyanyi2 menari2 bersama yuda n iriam.. part ni memg best! salutelah 3 org pari2 chantek yg berani digantung tali dan dihayun kesane kemari.. ade dalam video yg ako record tu... best2!

  • kalu nak dikire dr segi props plak.. memg okkay gaklah sbb IB kan, memg canggih pentas n kelengkapan die... thumbs uplah!
so ape yg ako boleh simpulkan.. teater ni ade sket2 mcm teater muzikal gak, penuh makna yg digarapkan di dlm pementasan die, agak abstrak dr segi penyampaian maksud di sebalik cerita, props yg boleh dibanggakan.. pelakon2 yg berbakat besar n berkarisma...


p/s: ni kali ke5 actually ako pergi menonton teater mahupun teater muzikal sepanjang hidup ako... kat KLPac yg mule2 skali (memg best utk skala kecil), stor DBP (no comment), actors studio BSC (just nice, mcm KLPac) n IB of course (paling best utk teater skala monumental) ;)

2 comments:

fievelski said...

nanti ada satu performance daripada Air Con Boys dekat stor DBP. care to join?nanti aku check bile..hooh..dulu dah terlepas pasal dorang

.ib. said...

air con boys tu band ke teater ke apekah??? hehe... kalu teater tgk kat KLPaclah... hehe.. ;)

Blog Widget by LinkWithin