:: [ .ib. : "...~ dalam dunia ni mane ade bende yg kekal, kalu hilang, hilanglah... macam mane pun kite sayang... ... ... takkan dtg balik... pandai2lah move on... ...하루하루~..." ] ::

Saturday, June 20

:: fun at the peak!!! ::

huhu finally travel log genting ni siap gak... tak mampu dh nak karang lebeh panjg, so ni sedikitlah utk dikongsi kpd kawan2...

huhu... finally niat ako utk menginjakkan kaki di tanah genting
tercapai jua.. malu dowh org kate duk je kat pahang tp tak penah
naik genting... huhu.. sebenarnye dh lame gile dh plan nak g
genting, kire antara top list jugakla tp tak tertunai2...

so hrtu adzlin ajak, kate alip kun ajak naik genting... huhu memg
berbesar hati sungguhlah ako mengatakan ye... cari2 org adelah lapan
org yg mengatakan ye gak... hehe.. termasuklah badiu n fariz...
[berjaya memujuk hati kecil badiu! huhuh!]

so semua lapan oranglah yg pegi... ako + adzlin + edot + azza +
badiu + fariz + adik edot + alip kun
... huhu thanks to edot n adzlin
kerana menguruskan tiket2 berkenaan..

kpd yg tidak berkesempatan utk kami ajak sorylah ye.. mende ni
tergesa2 gile pastu payah sketlah kalu nk bli tiket utk ramai ni...
kang ade yg tetibe tak jadi plak ke kan... mane la tahu... pastu byk
duet nk kene pakai dulu.. ni pun seb edot yg belikan.. thanks dong!
tp memg hasrat di hati biar ramai2 naik genting! biar cukup 5 kete
kebel ke... ;)

awal gakla ako bangun pagi tu, tetibe nak cakap takle tdo mlm kan,
penipu tol.. hehe... tdo je dgn nyenyak n aman... so nilah travel
log kami utk 060609...

0930am :adzlin pegi mengambil peserta2 jelajah di sekitar bangi..
ako menerima text cancel dr kawan yg tetibe tak jadi pegi
lak.. seb ade azza utk mengganti tmpt itu...

1015am :badiu n fariz tiba di komuter dato' harun utk menumpangkan
hehe many thanks!! kami pun memulakan perjalanan ke kl
sentral..

1040am :tiba di kl sentral n park di klsentral exhibition area...
pegi 7 11 cri sedikit kudapan n ayo! terserempak ngan alip kun
yg ingin mencocok duet di atm

1055am :alip kun masih tdk kelihatan. kami cemas. kuatkan hati
tabahkan perasaan utk menunggu.. bas plak mcm tak sabar2 nk
gerak je. namun dek kesibukan orang ramai, kelihatan alip kun
bergegas tp tak cukup bergegaslah.. haha..

1100am :bas bergerak di tepat jam 1100. kami berasa sgt gembira tak
sabar2, mane genting ni? [padahal masih di kl kot] bas
melalui jalan ulu yam utk ke genting... huhu pestaim lalu
neh...

1230am :perjalanan selama 1.5 jam berakhir di stesen skyway
genting... hati mula berbunga.. tak sbar hgga menuju ke tgkt 4..
[syiot punye senbod] tp tulah konon mcm pnah g trus melulu je,
org len seme benti tgkt 3 je.. haha.. sampai kat ruang
menunggu mak ai ramainye manusia.. selaut!

0100pm :kami masih berada di ruang menunggu suku pertama skyway..
hati masih berbunge...

0130pm :kami masih disitu lgi.. [ruang menunggu suku ke2]

0230pm :haah, kami masih di situ [ruang menunggu suku ke3] tp
almost there dah... hehe. [almostlah sgt]

0240pm :huhu finally genting here we come... sampai gak turn kami
menaiki gondola setelah almost 2 hours of waiting...
sepanjang perjalanan kami di atas gondola kedengaran riuhan sore
kami menjerit anak2... huhu setiap kali tukar tiang je lalak..
hahha.. tp to be frank ako rase langkawi punye still the dasatest..

0300pm :huhu sampai ke stesen genting skyway di puncak!! tp masuk2
taktau mane nak g boleh.. huahua.. duk cri mane theme park
nye tak jumpe2 hehe... kami singgah kat marrybrown utk
mencari sesuap ayam... seme pun lapar bagai... hehe. siyes ako
dh hilang konsentrasi makan mase tgk theme park n dgr org
jerit naik spinner.. huhu... mcm malas je nk makan..
haha...

0320pm :punyelah lahap makan haha.. akolah yg duk bergegas memujuk
depa ni cepat sket... i cnt wait guys! kami pergi beratur utk
bermain spinner... seems so likable! tp mcm nk putus pun ade. haha..
dlm kat kol pat camtu turn kami tiba utk menaiki spinner...

video


0400pm :hati berbunge layu n hampir gugur akibat menaiki spinner..
hahha... tp sirius best naik bende ni wpun mcm nk terputus talinye,
namun itulah thrill die... kalu tgk org nek mcm harry potter pun
ader.. hahah.. pas brenti, huyung hayang kami melangkah mencari
ruang keluar.. erhhh!

perjalanan bersambung menuruni tangga2 menuju ke arah cyclone namun
hti ini hampa tatkala membace notis tutup sementara akibat lautan
manusia lg... [dhlah kat depan td notis corkscrew tutp utk the whole
day, daym!]

dak2 ni jumpe toilet jap maklumlah naik spinner, air cepat sket
hadam... so kene kosongkanlah tangki.. huahua... hati berbunge2
melihat flying coaster!!! tak sabar sungguh, lame lak dak2 ni g
toilet... hehe... yg ni kene byr rm 10 utk naik.. tp believe me
worth it... sgt best ride ini!


0500pm :menaiki flying coaster!!! I BELIEVE I CAN FLY! [inilah
die!!!] haha... best2! nak naik lg serius tp kene byrkan.. erm, kalu
free kompem batur lagi... tp ride ni memg bunyi bising gile...
haha.. jerit jgn tak jerit!

kaki melangkah secara beramai2 menuju ke arah mane permainan yg
available lagi.. hari beransur petang.. baru 2 game naik.. haha...
yg ride kat first world tu penuh gile... so kami menujulah ke arah
flying dragon yg best itu! sambil bergambar2 ceria die tepi kolam...
ermm.. bosan!

0600pm :menunggu flying dragon pun cam syall! lame gile.. dhlah bau
agak bodoh di situ! huhu tp best gak naik coaster ni.. siap jerit
kuat gileh smpi org tgk semacam... haha!

tepat je habes flying dragon, kami menuju ke destinasi seterusnye..
n ternampak senbod surau.. ape lagi teruslah menunaikan
tanggungjawab.. haha..


0630pm :kami beramai2 bergerak2 ke arah solero space shot sbb ramai
antara kami yg ingin menaiki.. tetapi tidak ako [n i refuse utk
menceritakan selanjutnye] hahha.. sambil makan aiskim potong durian,
kacang n nangka.. mereka menunggu... ako yg lapar [lapar ke?]
mencari sedikit kudapan iaitu kuih dorayaki! best2!... sambil2
menjejaki track corkscrew yg tutup itu... [huh track die memg best!]



0710pm :mereka menaiki space shot di waktu ini rasenye... hari dh
gelap sket dh... seb spotlite menerangkan segale.. huhu njoy tgk
dieorg n tetibe ako berasa sedikit menyesal tidak menaiki bersama2
mereka... tp nak wat camane hati kate taknak tht means sumting la
kot kan... haha meby next time... when he said yes!

video

[sorylah video neh terbalik lak.. siyes ako tak tau nk rotate katne tanpa menukar aspect ratio die, ako dh try rotate, tp die jd distorted n stretched out... like retarded! hahha]

so pas space shot kami bergegas2 utk pulang memandangkan jam sudah
mulai pukul 8 mlm... yelah takut jam pulak kete kebel nanti... smpi
kat stesen org memg ramai tp bergerak scr lancar!

perjalanan menuruni genting di dalam kegelapan memg agak
menyeronokkan dismpg mendgr jeritan2 halus adzlin setiap kali kete
kebel bergegar... haha..

uhhh sampai bwah kami dgn kompidennye pergi mencari bas kot2 dh ade
ke.. adelah sorg pakcek teksi ni tnye, "bas kol brape ni nak?"...
kami menjwb.. "kol 10" [owh bukanlah secare beramai2 ye menjawab!]
then pakcek tu ckp bas kol 10 kat atas dik kat first world! DAYM!
kami mengecek tiket n meme di first world terminal! arghh.. skrg dh
kol 9... nak kene mendaki gunung balik!

nak taknak, kami membyr rm5 sorg utk menaiki kete kabel blk mendaki
genting! daym merisaukan n nasib baik kami turun awal n masih sempat
patah balik... perjalanan kali ini terase begitu cepat n kami semua
pun bergegas2 mencari terminal! tak sangka sehari kami mengambil 3
kali perjalanan menaiki kete kabel... sesungguhnye kali ke3 dh
takdek rase pape.. hahha..

0920pm :akhirnye smpi terminal, bas pun dh ade! syukur betul smpt!
wpun awal lg tp takpelah... so kami yg plan utk makan2 di bawah td
teruslah mencari kudapan2 kecil utk mengalas perut [takle blah!]
makan buah n cekedis! haha...

tepat kol 10 bas bergerak. perjalanan mengambil mase sejam je sbb
bas ni turun dgn agak kompiden, yelah tiap2 hari kot ikut jalan ni,
driver mesti dh xpert n tahu nak bwk brp halaju bas tersebut... alip
kun telah tertidur dgn letihnye.. sebegitu juge ngan badiu kun!
haha.. risau ako tgk alip ni.. kami duk seat plg depan!.. dhla die
tak pakai seatbelt, pastu bas cam laju plak.. haha trus tak jd tdo
ako... tp tulah, dlm duk tdo2 pandai plak die kontrol badan die
supaye stabel! haha...

hr yg menyeronokkan hampir habes.. tepat kol 11 mlm kami smpi kat kl
sentral... kerna lapar menghantui.. kami menjengah mcd utk supper...
huhu... tak lame sgt lepak sbb masing2 muke ngantuk gile!
kat kol 12 kot kami bergerak pulang! yeay, jumpe katil! ;)

yg bestnye, kami punye parking kene byr rm3 je.. alhamdulillah! kalu
tak die tulih situ maksimum rm40.. hehe taktaulah silap ke ape.. tp
kami bersyukur amat sgt!


p/s: jom kengkawan mendaki genting lagi tatkala hr kerja supaya dpat
maen puas2!!! ;) owh lupe, utk gambar2 best yg lelain silalah ke fb

4 comments:

fievelski said...

wah!sakan bersukaria di genting..hoho

.ib. said...

aikk... kate berbbq! dah habes ke?? simpan utk ako sket ayam k! ;) [nak pegi!!]

sue said...

waaaa!!! bestnyee bc travel log ko neh.huhu...nak itttoooottt jugggggaaakkkkkk!!!!

.ib. said...

haha.. macam travel log pegi padang pulak... hehe.. glad u enjoy this! rajen2 lah melawat k..

Blog Widget by LinkWithin